Jihočeská bašta
Suroviny
- 800 g Brambory
 - 400 g Vepřová kýta
 - 400 g Vepřová uzená plec
 - 500 g Zelí kysané
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 4 ks Klobása uzená
 - 3 hrst Mouka pšeničná hladká
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Kmín celý
 - 2.5 l Voda pitná
 - 2.09 polévková lžíce Olej rostlinný
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1212 kcal
 - Sacharidy 120 g
 - Tuky 49 g
 - Sodík 1080 mg
 - Bílkoviny 74 g
 - Uhlovodany 41 g
 - Cholesterol 249.7 mg
 - Draslík 1238.2 mg
 - Vláknina 10900.2 mg
 - Vitamín A 10900.2 mg
 - Vitamín B6 1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 25.2 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V troubě v pekáči klasickým způsobem upečeme 4 plátky libového vepřového masa, 4 plátky uzeného masa a 4 klobásy, které jsme na koncích nařízli do kříže. Maso během pečení podléváme a obracíme.
 - 
                                2
Než se upeče maso, připravíme bramborové noky. Brambory oškrábeme, omyjeme a nastrouháme na jemno. Necháme je chvíli ustát a pak z nich slijeme vodu. V míse nastrouhané brambory smícháme s vejci a moukou, těsto dobře promícháme. Mělo by být poměrně husté. V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu, lžící vykrajujeme z bramborového těsta jednotlivé noky a vaříme je 10 až 15 minut. Občas promícháme, aby se nepřichytávaly ke dnu hrnce.
 - 
                                3
Připravíme zelí. V hrnci v osolené vodě kysané zelí krátce povaříme a vodu slijeme.
 - 
                                4
V malé pánvi na lžíci oleje osmahneme najemno nakrájenou cibuli, přidáme k ní za stálého míchání hladkou mouku a trochu vody, osolíme a dusíme doměkka. Směs pak s kmínem vmícháme k uvařenému zelí.
 - 
                                5
Na servírovací talíř dáme porci bramborových noků a na ně dušené zelí. Zcela nahoru položíme plátek vepřového libového a uzeného masa a klobásu.