Telecí galja po ázerbajdžánsku

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 400 g Kaštany jedlé
  • 600 g Telecí kýta
  • 210 g Čočka jedlá
  • 100 g Mandle
  • 200 g Dřínky
  • 80 g Máslo čerstvé
  • 800 ml Voda pitná
  • 300 ml Hovězí vývar základní
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Muškátový květ
  • 4 ks Cibule
  • 5 stroužek Česnek
  • 1 polévková lžíce Mateřídouška
  • 1 polévková lžíce Máta
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 930 kcal
  • Sacharidy 96 g
  • Tuky 35 g
  • Sodík 506 mg
  • Bílkoviny 56 g
  • Uhlovodany 96 g
  • Cholesterol 141 mg
  • Draslík 1954.7 mg
  • Vláknina 42006.1 mg
  • Vitamín A 42006.1 mg
  • Vitamín B6 1.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 56.1 mg
  • Vitamín E 7.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 29.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejprve připravíme jedlé kaštany. Na vypouklé straně kaštany křížem nařízneme, položíme je na navlhčený plech a dáme na 10 minut do horké trouby. Puklé kaštany pak oloupeme, vložíme do široké nádoby tak, aby ležely vedle sebe, zalijeme je horkou vodou a přikryté pokličkou je dusíme na mírném ohni, až změknou. To trvá 30 minut. Hotové kaštany nakrájíme na čtvrtky.

  • 2

    Mezitím z telecí kýty ukrojíme 4 velké plátky, které lehce naklepeme, osolíme, poprášíme muškátovým květem a ve velkém kastrolu je po obou stranách na másle opečeme celkem 5 minut. Když maso obracíme, přisypeme k němu nahrubo nakrájenou cibuli a opékáme společně. Vše pak zalijeme 200 ml horkého hovězího vývaru, přidáme čočku a zakryté poklicí dáme dusit do mírně vyhřáté trouby. Po 20-25 minutách dušení přidáme k masu s cibulí a čočkou čtvrtky kaštanů, dřínky a nasekané mandle. Přilijeme ještě 100 ml horkého vývaru a dusíme dalších 30 minut. Potom přimícháme nahrubo nadrcený česnek, nasekanou čerstvou mateřídoušku a zelenou mátu. Vše společně necháme přejít varem a odstavíme.

  • 3

    Plátky masa rozdělíme na talíře, přidáme dušenou směs posypeme sekanou zelenou petrželkou a podáváme.

Komentáře k receptu