Kynutý cibulový koláč

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 105 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 21 g Droždí
  • 140 g Máslo čerstvé
  • 80 g Slanina anglická
  • 280 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 125 ml Mléko polotučné
  • 180 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 0.25 kávová lžička Kmín drcený
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 2 špetka Sůl
  • 2 kg Cibule
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 993 kcal
  • Sacharidy 103 g
  • Tuky 55 g
  • Sodík 436 mg
  • Bílkoviny 24 g
  • Uhlovodany 49 g
  • Cholesterol 494.9 mg
  • Draslík 937.7 mg
  • Vláknina 21816.9 mg
  • Vitamín A 21816.9 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 37 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 42.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dortovou formu vymažeme 20 g másla, koláč budeme péci v troubě vyhřáté na 210 °C.

  • 2

    Do mísy prosejeme 250 g mouky (zbylou odložíme na posypání válu), do důlku rozdrobíme droždí, které jsme rozmíchali ve vlažném mléce, posypeme trochou mouky a necháme kynout asi 15 minut. Poté přidáme 20 g másla a sůl. Vypracujeme hladké těsto, přikryjeme utěrkou a necháme na teple 30 minut kynout. Poté těsto prohněteme, znovu přikryjeme a necháme ještě 30 minut kynout.

  • 3

    V mezičase připravíme náplň. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Na pánvi rozpustíme zbylé máslo a cibuli na něm smažíme, až zesklovatí. Do cibule zamícháme rozšlehaná vejce.

  • 4

    Z vykynutého těsta na pomoučeném vále vyválíme placku a vyložíme jím formu. Na těsto narovnáme cibulovou náplň, rovnoměrně posypeme drobně pokrájenou anglickou slaninou a kmínem.

  • 5

    Koláč pečeme v předehřáté troubě 10 minut, poté snížíme teplotu na 170 °C a zalijeme žloutky, které jsme rozšlehali v osolené smetaně. Pečeme ještě asi 50 minut.

  • 6

    Po upečení necháme koláč lehce zchladnout a teplý podáváme.

Komentáře k receptu