Beskydský bigus

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g Brambory
  • 70 g Slanina vepřová
  • 200 g Vepřová krkovička
  • 250 g Zelí kysané
  • 200 g Vepřová plec
  • 200 g Vepřový bok
  • 50 g Sádlo vepřové škvařené
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 kávová lžička Kmín celý
  • 1 kávová lžička Kmín drcený
  • 1.5 kávová lžička Koření zabíjačkové
  • 2 ks Cibule
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 943 kcal
  • Sacharidy 49 g
  • Tuky 73 g
  • Sodík 607 mg
  • Bílkoviny 28 g
  • Uhlovodany 20 g
  • Cholesterol 128.4 mg
  • Draslík 876.7 mg
  • Vláknina 9060 mg
  • Vitamín A 9060 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 36.6 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vepřové maso: plecko, bůček a krkovici omyjeme a osušíme. Maso pokrájíme na kostky velikosti sousta, dáme do mísy, přidáme 1 lžičku soli, pepř, kmín, zabíjačkové koření a promícháme. Uzenou slaninu pokrájíme na malé kostičky. Oloupané brambory omyjeme, nakrájíme na plátky asi 7 mm silné, dáme je do druhé mísy, osolíme (0.5 lžičky) a posypeme drceným kmínem. Očištěnou cibuli pokrájíme na tenká kroužky.

  • 2

    Do pánve dáme 25 g sádla, rozpálíme, přidáme slaninu a vysmažíme ji dozlatova. Pak přimícháme cibuli, zpěníme ji a přidáme maso, které restujeme dozlatova asi 4-7 minut. Maso pak podlijeme vodou, zakryjeme poklicí a dusíme přibližně 10-15 minut.

  • 3

    Zapékací mísu vymažeme zbytkem sádla. Na dno dáme 1/2 pokrájených brambor. Na ně dáme maso s cibulí i výpekem. Zarovnáme a povrch masa pokryjeme kysaným zelím. Na ně dáme vrstvu brambor. Mísu zakryjeme a dáme do předem vyhřáté trouby péct.

  • 4

    Pečeme přibližně 40-50 minut doměkka.

Komentáře k receptu