Jihočeská bašta

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 800 g Brambory
  • 400 g Vepřová kýta
  • 400 g Vepřová uzená plec
  • 500 g Zelí kysané
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 4 ks Klobása uzená
  • 3 hrst Mouka pšeničná hladká
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Kmín celý
  • 2.5 l Voda pitná
  • 2.09 polévková lžíce Olej rostlinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1212 kcal
  • Sacharidy 120 g
  • Tuky 49 g
  • Sodík 1080 mg
  • Bílkoviny 74 g
  • Uhlovodany 41 g
  • Cholesterol 249.7 mg
  • Draslík 1238.2 mg
  • Vláknina 10900.2 mg
  • Vitamín A 10900.2 mg
  • Vitamín B6 1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 25.2 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V troubě v pekáči klasickým způsobem upečeme 4 plátky libového vepřového masa, 4 plátky uzeného masa a 4 klobásy, které jsme na koncích nařízli do kříže. Maso během pečení podléváme a obracíme.

  • 2

    Než se upeče maso, připravíme bramborové noky. Brambory oškrábeme, omyjeme a nastrouháme na jemno. Necháme je chvíli ustát a pak z nich slijeme vodu. V míse nastrouhané brambory smícháme s vejci a moukou, těsto dobře promícháme. Mělo by být poměrně husté. V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu, lžící vykrajujeme z bramborového těsta jednotlivé noky a vaříme je 10 až 15 minut. Občas promícháme, aby se nepřichytávaly ke dnu hrnce.

  • 3

    Připravíme zelí. V hrnci v osolené vodě kysané zelí krátce povaříme a vodu slijeme.

  • 4

    V malé pánvi na lžíci oleje osmahneme najemno nakrájenou cibuli, přidáme k ní za stálého míchání hladkou mouku a trochu vody, osolíme a dusíme doměkka. Směs pak s kmínem vmícháme k uvařenému zelí.

  • 5

    Na servírovací talíř dáme porci bramborových noků a na ně dušené zelí. Zcela nahoru položíme plátek vepřového libového a uzeného masa a klobásu.

Komentáře k receptu