Rizoto s cuketami a mušlemi
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 549 kcal
 - Sacharidy 81 g
 - Tuky 7 g
 - Sodík 583 mg
 - Bílkoviny 32 g
 - Uhlovodany 81 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 538 mg
 - Vláknina 5217.5 mg
 - Vitamín A 5217.5 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 41.4 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 30.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Mušle fasolari vhodíme na několik hodin do mísy se studenou osolenou vodou.
 - 
                                2
Omyjeme petrželku a bazalku, petrželku našekáme a lístky bazalky roztrháme.
 - 
                                3
Cukety nakrájíme na kolečka, šalotku a cibuli nasekáme každé zvlášť a česnek lehce podrtíme.
 - 
                                4
Scedíme mušle, omyjeme je, vhodíme do pánve s olejem, přidáme česnek, nasekanou petrželku, půl sklenky bílého vína a necháme mušle pod pokličkou za občasného zatřesení pánví na středním plameni otevřít.
 - 
                                5
Stáhneme pánev z ohně, vyloupeme měkkýše ze skořápek a dáme je do mísy. Skořápky a mušle, které se neotevřely, vyhodíme.
 - 
                                6
V pánvi rozehřejeme 20 g másla a osmažíme na něm cibuli. Přisypeme rýži, za občasného zamíchání ji 1-2 minuty smažíme, přilijeme zbývající bílé víno a necháme ho na prudkém plameni vyvařit. Pak postupně přiléváme za občasného zamíchání vařící rybí vývar a vaříme rýži na středním plameni 15-18 minut.
 - 
                                7
Mezitím v jiné pánvi rozehřejeme 20 g másla a osmažíme na něm šalotku. Přidáme na kolečka pokrájené cukety a smažíme je 2-3 minuty. Osolíme je a opepříme čerstvě mletým pepřem a na středním plameni vše 2-3 minuty podusíme.
 - 
                                8
Jednu minutu před koncem vaření rýže do ní přidáme cukety a vyloupané mušle.
 - 
                                9
Stáhneme měkké rizoto al dente z ohně, vmícháme do něho na kousky pokrájené zbývající máslo, necháme ho chvíli dojít pod pokličkou a horké ho podáváme posypané na kousky roztrhanou bazalkou.