Salát po baskicku

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 600 g Špenát listový čerstvý
  • 500 g Mušle slávky
  • 300 g Rýže Basmati
  • 250 g Garnát obecný
  • 100 g Petržel - nať
  • 120 g Olej olivový
  • 5 g Sůl
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 50 ml Víno bílé
  • 60 ml Ocet vinný
  • 1 ks Paprika červená
  • 1 ks Paprika žlutá
  • 1 ks Česnek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 626 kcal
  • Sacharidy 37 g
  • Tuky 35 g
  • Sodík 1355 mg
  • Bílkoviny 40 g
  • Uhlovodany 37 g
  • Cholesterol 163.8 mg
  • Draslík 1654.8 mg
  • Vláknina 11965 mg
  • Vitamín A 11965 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 153.4 mg
  • Vitamín E 4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 10.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyjeme mušličky a dáme na 2 hodiny do osolené studené vody. Očistíme špenátové listy a vhodíme do pánve s osolenou vodou, uvedeme do varu a špenát 15 minut dusíme.

  • 2

    Špenát vyjmeme naběračkou a tekutinu vymačkáme do hrnce s tekutinou, v níž se špenát vařil. Tekutinu uvedeme znovu do varu, nasypeme rýži, povaříme cca 12 minut a scedíme. Vyklopíme do salátové mísy, zalijeme olejem a bílým vinným octem. Osolíme a opepříme.

  • 3

    Garnáty oloupeme, odstraníme černé střívko a povaříme 3-4 minuty v páře. Odrhneme slávky. Scedíme mušličky, vhodíme do pánve na oheň, přidáme slávky, rozmačkaný česnek, nasekanou petrželku, olivový olej a bílé víno. Na středním plameni necháme mušličky a slávky za občasného zatřesení pánví otevřít. Pánev stáhneme z ohně, měkkýše vyloupeme ze skořápek a dáme do mísy. Skořápky a neotevřené mušličky a slávky vyhodíme.

  • 4

    Papriky pokrájíme na kostičky. Nasypeme do mísy, přidáme garnáty, vyloupané měkkýše, vše zalijeme olejem a vinným octem. Osolíme a opepříme. Vše přemístím do salátové mísy k rýži a promícháme. Salát podáváme studený.

Komentáře k receptu