Rýže s jehněčím masem
Suroviny
- 50 g Hrozinky
 - 30 g Ořechy Kešu
 - 30 g Pistácie
 - 200 g Rýže loupaná
 - 500 g Jehněčí plec
 - 30 g Mandle loupané
 - 125 ml Jogurt bílý
 - 125 ml Smetana 12% (konzumní)
 - 500 ml Voda pitná
 - 250 ml Vývar slepičí
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Zázvor mletý
 - 0.5 kávová lžička Kmín římský
 - 1 ks Cibule
 - 6 ks Hřebíček
 - 1 ks Skořice celá
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 1 špetka Pepř cayenský
 - 2 stroužek Česnek
 - 5 polévková lžíce Olej rostlinný
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 718 kcal
 - Sacharidy 72 g
 - Tuky 33 g
 - Sodík 519 mg
 - Bílkoviny 36 g
 - Uhlovodany 70 g
 - Cholesterol 99.5 mg
 - Draslík 785.4 mg
 - Vláknina 18951.4 mg
 - Vitamín A 18951.4 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 4.9 mg
 - Vitamín E 1.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 36.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Propláchnutou rýži povaříme v 500 ml osolené vody asi 10 minut, scedíme a necháme okapat.
 - 
                                2
Oloupanou, nasekanou cibuli a česnek osmahneme na 2 lžících oleje a vyjmeme. Na výpeku opražíme mandle, kešu oříšky, pistácie a hrozinky. Vyjmeme a necháme stranou.
 - 
                                3
Očištěné, na kostky nakrájené maso opečeme na 2 lžících oleje a přidáme všechno koření. Přilijeme 1/2 jogurtu, smetany a vývaru. Dusíme pod pokličkou asi 15 minut.
 - 
                                4
Zapékací mísu vymažeme olejem a střídavě do ní vrstvíme rýži smíchanou s ořechy a rozinkami a maso. Zalijeme zbylou smetanou, vývarem a jogurtem.
 - 
                                5
Pokrm pečeme pod pokličkou v troubě vyhřáté na 200 °C asi 20 minut.