Houbové rizoto s bílým vínem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Lišky čerstvé
  • 200 g Hříbky čerstvé
  • 100 g Sýr Niva (Rokfór)
  • 350 g Rýže Arborio
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Kmín drcený
  • 3 ks Šalotka
  • 3 stroužek Česnek
  • 8.5 dl Vývar zeleninový
  • 1.5 dl Víno bílé
  • 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
  • 4 polévková lžíce Hrášek mražený
  • 6 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 861 kcal
  • Sacharidy 117 g
  • Tuky 24 g
  • Sodík 1656 mg
  • Bílkoviny 24 g
  • Uhlovodany 114 g
  • Cholesterol 50.1 mg
  • Draslík 1083.9 mg
  • Vláknina 7572.3 mg
  • Vitamín A 7572.3 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 24.6 mg
  • Vitamín E 5.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěné lišky a hříbky omyjeme, osušíme a pokrájíme na plátky.

  • 2

    Šalotku s česnekem očistíme a pokrájíme nadrobno. Šalvěj omyjeme a lístky drobně pokrájíme. Nivu nastrouháme.

  • 3

    Rýži Arborio pečlivě promyjeme a necháme v sítu odkapat. Rozpálíme slunečnicový olej (2 lžíce) a šalotku s česnekem zpěníme. Přidáme rýži, kterou celou dobu než se uvaří, budeme míchat.

  • 4

    Rýži promícháme s cibulkou, česnekem, přidáme šalvěj, přilijeme 1/3 zeleninového vývaru a za stálého míchání povaříme asi 2 minuty. Pak postupně budeme za stálého míchání přilévat vývar, zmírníme teplotu a pomalu rýži vaříme 16 minut.

  • 5

    V pánvi rozpálíme 4 lžíce oleje, přidáme houby, které nejdříve vydusíme z vody. Jakmile se začnou smažit, osolíme, posypeme pepřem, drceným kmínem, promícháme a smažíme dozlatova asi 5-7 minut. Pak k nim přilijeme bílé suché víno a pomalu vaříme do doby, až se tekutina odpaří na 1/3.

  • 6

    K rýži přimícháme 1 dl smetany, zelený mražený hrášek a dusíme dalších 5 minut.

  • 7

    Do uvařené rýže přimícháme usmažené houby, nastrouhaný sýr a podáváme.

Komentáře k receptu