Rizoto s klobásou a tymiánem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 80 g Cibule
  • 200 g Cibule
  • 70 g Máslo čerstvé
  • 120 g Sýr Parmezán
  • 8 g Sůl
  • 2 g Pepř černý mletý
  • 80 g Celer řapíkatý
  • 400 g Klobása uzená
  • 4 g Tymián čerstvý
  • 400 g Rýže Arborio
  • 25 g Olej olivový extra panenský
  • 1000 ml Vývar slepičí
  • 200 ml Martini bianco
  • 2 stroužek Česnek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 658 kcal
  • Sacharidy 68 g
  • Tuky 26 g
  • Sodík 1400 mg
  • Bílkoviny 24 g
  • Uhlovodany 68 g
  • Cholesterol 27.6 mg
  • Draslík 136.3 mg
  • Vláknina 3780 mg
  • Vitamín A 3780 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 5.5 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 13.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Klobásu nakrájíme na kolečka, cibuli oloupeme a necháme vcelku. Kolečka klobásy vyskládáme vedle sebe na plech, přidáme celé cibule, vložíme do trouby a pečeme asi hodinu. Plech vyndáme, klobásu oloupeme a slupku z ní vyhodíme. Maso z klobásy rozdrobíme, dvě třetiny cibule nakrájíme nadrobno, zbytek cibule nakrájíme na srpečky.

  • 2

    Cibuli, řapíkatý celer a česnek nakrájíme nadrobno, nasypeme do hrnce s rozehřátým olejem, zvolna osmahneme, přisypeme rýži, orestujeme, promícháme a přilijeme Martini. Zvolna vaříme, stále mícháme, až se všechno Martini vstřebá. Po naběračkách přiléváme vývar, vždy přilijeme další naběračku, když se ta předchozí vsákne. Přibližně v polovině vaření přimícháme drobnou cibuli a klobásu. Uvařené rizoto stáhneme z ohně, osolíme, opepříme, přimícháme strouhaný parmezán, máslo, lístky tymiánu, zakryjeme pokličkou a necháme 2 minuty stát.

  • 3

    Rizoto upravíme na talíře, obložíme srpečky pečené cibule a podáváme.

Komentáře k receptu