Krkonošská skopová plec s rýží
Suroviny
- 250 g Rýže loupaná
 - 800 g Skopová plec
 - 1 kávová lžička Vegeta
 - 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 2 ks Cibule
 - 2 ks Mrkev kořen
 - 2 hrst Petržel kudrnka
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Kmín drcený
 - 1 l Voda pitná
 - 2 dl Pivo světlé 10% 3,9% obj.
 - 0.7 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 817 kcal
 - Sacharidy 64 g
 - Tuky 220 g
 - Sodík 77 mg
 - Bílkoviny 26 g
 - Uhlovodany 56 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 148.2 mg
 - Vláknina 10183.2 mg
 - Vitamín A 10183.2 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 8.5 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 15.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Cibule oloupeme a nakrájíme najemno. Mrkve oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Petrželku omyjeme a okapanou najemno nasekáme.
 - 
                                2
Skopovou plec omyjeme studenou vodou, osušíme a rozkrájíme na kousky.
 - 
                                3
V hrnci rozehřejeme olej, osmažíme na něm nakrájenou cibuli, posypeme mletou paprikou, přidáme maso a za stálého míchání ho ze všech stran opečeme. Pak do hrnce přisypeme nakrájenou mrkev, přilijeme pivo s trochou vody, okmínujeme, opepříme, osolíme a pod pokličkou dusíme, až je maso poloměkké. Během dušení maso občas promícháme a podle potřeby přilijeme vodu.
 - 
                                4
K změklému masu přisypeme propláchnutou rýži, dolijeme vodu, vmícháme vegetu a rýži i maso necháme dusit pod pokličkou doměkka. Pak pokličku sejmeme a přebytečnou vodu necháme vyvařit. K směsi nakonec vmícháme najemno nasekanou petrželku a podáváme.