Rýžový pilaf s mořským jazykem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 20 g Kari koření
  • 300 g Rýže loupaná
  • 600 g Mořský jazyk
  • 200 g Houby čerstvé
  • 200 g Rajčata
  • 60 g Celer řapíkatý
  • 40 g Petržel - nať
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 5 g Sůl
  • 100 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 50 ml Olej olivový
  • 3 ks Hřebíček
  • 1 ks Jablka
  • 1 stroužek Česnek
  • 1 l Vývar rybí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 775 kcal
  • Sacharidy 81 g
  • Tuky 31 g
  • Sodík 1437 mg
  • Bílkoviny 44 g
  • Uhlovodany 80 g
  • Cholesterol 97 mg
  • Draslík 1442.9 mg
  • Vláknina 15911.5 mg
  • Vitamín A 15911.5 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 31.5 mg
  • Vitamín E 2.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 45.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oloupeme cibuli a omyjeme ji. Polovinu nasekáme a do druhé poloviny zapícháme hřebíčky. Zeleninu omyjeme a pokrájíme na kousky. V pekáči rozehřejeme 20 g másla, osmažíme na něm půlku cibule s hřebíčky, aniž bychom ji nechali zbarvit, přidáme polovinu kari koření, krátce ho necháme smažit, pak přisypeme rýži a za občasného zamíchání ji 1-2 minuty smažíme.

  • 2

    Přilijeme 3/4 1 vařícího rybího vývaru, promícháme, pekáč zakryjeme a dáme bez dalšího míchání na 15-18 minut do trouby předehřáté na 190 °C. Pak pekáč vyjmeme z trouby, vyhodíme půlku cibule s hřebíčky a vmícháme do rýže dvěma vidličkami na kousky pokrájené máslo, aby se zrnka rýže nelepila k sobě. Očistíme houby, opláchneme je, osušíme a pokrájíme na plátky. Omyjeme a nasekáme petrželku. Oloupeme jablko, vykrojíme jádřinec a jablko pokrájíme na kostičky. Oloupeme stroužek česneku, omyjeme a podrtíme. Ve vařící vodě spaříme rajčata, scedíme je, oloupeme, zbavíme semínek, dáme okapat do cedníku a pak hrubě nasekáme.

  • 3

    V pánvi osmažíme na 2 lžících oleje nasekanou cibuli, přidáme pokrájené jablko, celer, stroužek česneku a petrželku a dusíme vše 7-8 minut na mírném plameni za občasného zamíchání. Přidáme zbývající kari koření, pak nasekaná rajčata, zbývající rybí vývar, špetku soli a špetku pepře a dusíme vše na mírném plameni pod pokličkou asi 20 minut. Stáhneme pánev z ohně, její obsah propasírujeme, vratíme znovu do pánve, vmícháme smetanu a necháme část tekutiny vyvařit. Je-li třeba, přidáme ještě sůl a pepř. Omyjeme rybí plátky, osušíme, dva pokrájíme na kousky, ostatní na pruhy. Tyto pruhy osolíme, zavineme a 5 minut povaříme v páře.

  • 4

    Mezitím nalijeme do nepřilnavé pánve zbývající olej a smažíme na něm 2-3 minuty houby. Osolíme je, opepříme, vyjmeme a dáme stranou. Ve stejné pánvi pak smažíme na prudkém plameni dva na kousky pokrájené rybí plátky. Osolíme je, opepříme a vmícháme do připravené omáčky. Přidame do ní i houby a vše minutu prohříváme. Vyklopíme rýži na servírovací mísu, přelijeme omáčkou, do středu položíme rybí závitky a hotový pokrm podáváme na stůl.

Komentáře k receptu