Vepřové plátky s šalotkovou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Rýže loupaná
  • 750 g Vepřová kýta
  • 250 g Šalotka
  • 150 g Zakysaná smetana
  • 1 kávová lžička Rozmarýn sušený
  • 2 ks Cibulka jarní
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 l Voda pitná
  • 2.5 dl Víno červené
  • 3 polévková lžíce Olej olivový
  • 2 polévková lžíce Oříšky piniové
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 901 kcal
  • Sacharidy 66 g
  • Tuky 45 g
  • Sodík 217 mg
  • Bílkoviny 43 g
  • Uhlovodany 66 g
  • Cholesterol 144.9 mg
  • Draslík 1089.1 mg
  • Vláknina 4568.4 mg
  • Vitamín A 4568.4 mg
  • Vitamín B6 1.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 8.3 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Šalotky omyjeme a rozkrájíme na čtvrtiny. Jarní cibulky omyjeme a nakrájíme i se zelenou natí na kolečka.

  • 2

    Vepřové maso rozporcujeme na plátky, které omyjeme a osušíme.

  • 3

    V pánvi rozehřejeme olej a plátky masa na něm z obou stran prudce opečeme. Během pečení je okořeníme rozmarýnem, pepřem a solí. Potom k masu přidáme nakrájené šalotky, smažíme 5 minut a přilijeme červené víno. Směs v pánvi přivedeme k varu a vmícháme zakysanou smetanu. Pod pokličkou za občasného míchání dusíme 20 minut.

  • 4

    Ve velkém hrnci v dostatečném množství vroucí osolené vody uvaříme rýži.

  • 5

    Na malé pánvi bez tuku prudce osmahneme piniová semínka a jarní cibulky, pak je přimícháme do uvařené rýže.

  • 6

    Po 20 minutách dušení vyjmeme z pánve maso, zabalíme ho do alobalu a uložíme do tepla - například do mírně vyhřáté trouby. Omáčku v pánvi necháme ještě chvíli vařit a případně dochutíme pepřem a solí.

  • 7

    Maso rozložíme na servírovací talíře, přidáme k němu rýži s cibulkou, polijeme omáčkou a podáváme.

Komentáře k receptu