Anglické kedgeree pro alergiky na laktózu
Suroviny
- 30 g Čočka jedlá
 - 250 g Treska uzená
 - 225 g Rýže loupaná
 - 50 g Petržel - nať
 - 300 ml Mléko sójové
 - 2 kávová lžička Citronová šťáva
 - 0.75 kávová lžička Kari koření
 - 0.25 kávová lžička Kurkuma
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 3 špetka Sůl
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 2 l Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Olej z pšeničných klíčků
 - 4 polévková lžíce Smetana sójová
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 430 kcal
 - Sacharidy 58 g
 - Tuky 10 g
 - Sodík 522 mg
 - Bílkoviny 24 g
 - Uhlovodany 55 g
 - Cholesterol 149.5 mg
 - Draslík 564.6 mg
 - Vláknina 9919.4 mg
 - Vitamín A 9919.4 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 26.1 mg
 - Vitamín E 1.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 302.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Uvaříme čočku v osolené vodě podle návodu, slijeme vodu a čočku odložíme stranou.
 - 
                                2
Do kastrolu vlijeme sójové mléko a vložíme rybu. Asi 5 minut ji podusíme. Zkontrolujeme, jestli se maso dá rozebrat vidličkou. Slijeme mléko, Necháme rybu okapat a zbavíme ji kostí a kůže. Schováme si mléko na rýži, aby mělo kedgeree správnou příchuť ryby.
 - 
                                3
Oloupeme cibuli a nasekáme ji nadrobno. V pánvi zahřejeme olej a osmahneme na něm cibulku dokud nezměkne. Pak k ní přidáme rýží a koření a obalíme v oleji.
 - 
                                4
Použijeme sójové mléko z dušení ryby, přidáme k němu vroucí vodu, abychom měli asi 450 ml tekutiny. Zalijeme tekutinou rýži s cibulí a přivedeme k varu. Mícháme, pak snížíme teplotu, znovu zamícháme a zakryjeme. Dusíme asi 10 minut, dokud rýže neabsorbuje všechnu tekutinu a není uvařená. Rýže se ale nesmí rozvařit. Odstavíme ji a udržujeme v teple.
 - 
                                5
V hrnci zahřejeme vodu, snížíme teplotu, aby nekolotala, ale vařila se jenom mírně a přidáme do ní vejce. Vaříme asi 7 minut. Uvařená vejce ihned zchladíme studenou vodou. Oloupáme z nich skořápku a nakrájíme je na čtvrtiny.
 - 
                                6
Smícháme v hrnci rybu s čočkou a rýží, vmícháme sójovou smetanu a citronovou šťávu. Poklademe čtvrtinami vajec, osolíme, opepříme.
 - 
                                7
Před podáváním posypeme nadrobno nasekanou petrželkou.