Provensálské rizoto
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 554 kcal
 - Sacharidy 65 g
 - Tuky 22 g
 - Sodík 1776 mg
 - Bílkoviny 19 g
 - Uhlovodany 65 g
 - Cholesterol 20.4 mg
 - Draslík 786.4 mg
 - Vláknina 10060 mg
 - Vitamín A 10060 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 75.3 mg
 - Vitamín E 2.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Na olivovám oleji osmahneme nasekanou cibuli a prolisovaný česnek. Přidáme propranou rýži, kterou již nemícháme. Podlijeme bílým vínem a vaříme, až se víno zcela vyvaří. Poté podlijeme polovinou vývaru a zakryté necháme ještě jednou vyvařit. Snížíme teplotu a rizoto necháme pomalu asi 20 minut vařit, přitom doléváme vždy pouze tolik vývaru, aby byla rýže právě zalita. Všechnu tekutinu vyvařit. Nyní můžeme rizoto lehce promíchat.
 - 
                                2
Provensálská zelenina [25329]:
 - 
                                3
Zahřejeme olej, nasekanou cibuli krátce osmahneme, osmahneme prolisovaný česnek, přidáme na kostičky nakrájené papriky a cukety a za stálého míchání osmahneme. Po několika minutách přidáme na kostičky nakrájená oloupaná rajčata bez semínek, osmahneme, přisypeme provensálské bylinky, osolíme a promícháme a další 2 minuty necháme při mírné teplotě dusit. Chceme-li, aby byla zelenina měkčí, přilijeme trochu vody a podusíme. Tekutinu vyvaříme, podle chuti dosolíme a opepříme a zeleninu opatrně promícháme s rizotem. Podáváme posypané strouhaným parmazánem.