Karamelizovaný rýžový nákyp
Suroviny
- 30 g Máslo čerstvé
 - 255 g Meruňky sušené
 - 200 g Cukr krupice
 - 75 g Rýže Arborio
 - 500 ml Mléko polotučné
 - 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 400 ml Voda pitná
 - 2 ks Vanilkový lusk
 - 1 polévková lžíce Citronová kůra
 - 2 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 2 polévková lžíce Likér pomerančový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 665 kcal
 - Sacharidy 113 g
 - Tuky 22 g
 - Sodík 11 mg
 - Bílkoviny 8 g
 - Uhlovodany 106 g
 - Cholesterol 62.8 mg
 - Draslík 748.4 mg
 - Vláknina 10053 mg
 - Vitamín A 10053 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 4.2 mg
 - Vitamín E 2.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 10.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Propláchnutou rýži zalijeme vodou a vaříme 5 minut. Pak scedíme a opět dáme do hrnce spolu s 45 g cukru, rozpůleným vanilkovým luskem, máslem a mlékem. Zvolna vaříme 45-60 minut do zhoustnutí. Vyklopíme do mísy a necháme vychladnout. Z vanilkového lusku vyšrábneme dřeň a přidáme k rýži. Ušleháme šlehačku dotuha a vmícháme do rýže.
 - 
                                2
Do menšího hrnce vložíme citrónovou kůru, 100 g cukru, zbytek vanilky a 200 ml vody. Mícháme a ohříváme než se rozpustí cukr. Přidáme meruňky a vaříme 30 minut.
 - 
                                3
Meruňky vložíme do 4 formiček, přilijeme citronovou šťávu, likér a svařený sirup a necháme vychladnout. Zalijeme rýžovou směsí a dáme na 1 hodinu do lednice. Rozehřejeme gril na nejvyšší teplotu a grilujeme nákypy posypané zbytkem cukru 1-2 minuty, dokud cukr nezhnědne. Krátce vychladíme a teplé podáváme.