Rýžový meruňkový nákyp
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 681 kcal
 - Sacharidy 104 g
 - Tuky 20 g
 - Sodík 88 mg
 - Bílkoviny 22 g
 - Uhlovodany 92 g
 - Cholesterol 282.6 mg
 - Draslík 611.8 mg
 - Vláknina 11000 mg
 - Vitamín A 11000 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 18.8 mg
 - Vitamín E 2.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 15.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Ve vetším hrnci přivedeme k varu mléko, vsypeme do něj rýži s vanilkovým cukrem, pod pokličkou vaříme za občasného míchání 45 minut. Poté uvařenou rýži necháme mírně zchladnout.
 - 
                                2
Meruňky omyjeme, rozpůlíme, odstraníme pecky, dužninu nakrájíme na tenké plátky.
 - 
                                3
Vejce rozklepneme, bílky oddělíme od žloutků. Žloutky, zbylé máslo (po vytření formy) a 3 lžíce cukru vmícháme do uvařené rýže. Z bílků ušleháme tuhý sníh, polovinu vmícháme do rýže, druhou polovinu smícháme se zbylým cukrem.
 - 
                                4
Zapékací formu vymažeme máslem, rozprostžeme do ní polovinu ochucené uvařené rýže. Navrch naskládáme plátky meruněk a zakryjeme zbylou rýží. Zcela nahoru rozetřeme sladký sníh z bílků.
 - 
                                5
Nákyp pečeme v troubě, kterou jsme předehřáli na 175 stupňů, než získá povrch jemně zlatavý nádech.