Rizoto s rybami a plody moře
Suroviny
- 80 g Cibule
 - 70 g Máslo čerstvé
 - 100 g Mrkev kořen
 - 120 g Rajčata
 - 8 g Sůl
 - 2 g Pepř černý mletý
 - 5 g Petržel - nať
 - 2 g Fenykl obecný
 - 80 g Celer řapíkatý
 - 70 g Fenykl sladký - hlíza
 - 500 g Treska aljašská
 - 1 g Chilli koření mleté
 - 200 g Mušle slávky
 - 200 g Parmice
 - 200 g Mušle svatojakubské
 - 400 g Rýže Arborio
 - 200 g Mořský ďas
 - 25 g Olej olivový extra panenský
 - 2000 ml Voda pitná
 - 200 ml Martini bianco
 - 1 ks Bobkový list
 - 1 špetka Šafrán
 - 2 stroužek Česnek
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 623 kcal
 - Sacharidy 62 g
 - Tuky 56 g
 - Sodík 843 mg
 - Bílkoviny 39 g
 - Uhlovodany 60 g
 - Cholesterol 84.8 mg
 - Draslík 962.6 mg
 - Vláknina 5616.6 mg
 - Vitamín A 5616.6 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 12.6 mg
 - Vitamín E 1.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 15.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Z mořského ďasa,parmice a tresky ukrojíme hlavu a ploutve a nakrájíme filety. Do hrnce nalijeme jeden a půl litru vody, přisypeme rybí hlavy a ploutve, rybí filety, pokrájenou mrkev, rozpůlená rajčata, bobkový list, petrželku, povaříme 10 minut, vyndáme části ryb, obereme maso a dáme ho stranou; kosti a hlavy vrátíme do vývaru a vaříme zvolna 15 minut, poté odstavíme a přecedíme.
 - 
                                2
Svatojakubské mušle i mušle slávky vložíme do rendlíku, zalijeme půl litrem vroucí vody a 5 minut povaříme. Mušle, které se neotevřou, vyhodíme.
 - 
                                3
Cibuli, řapíkatý celer, hlízu z fenyklu a česnek nakrájíme nadrobno, nasypeme do hrnce s rozehřátým olejem, přidáme mletý fenykl, chilli koření, špetku šafránu, zvolna osmahneme, přisypeme rýži, orestujeme, promícháme a přilijeme Martini. Zvolna vaříme, stále mícháme, až se všechno Martini vstřebá. Po naběračkách přiléváme rybí vývar, vždy přilijeme další naběračku, když se ta předchozí vsákne. Uvařené rizoto stáhneme z ohně, osolíme, opepříme, přidáme rybí maso, přimícháme máslo, zakryjeme pokličkou a necháme 2 minuty stát.
 - 
                                4
Rizoto upravíme na talíře, ozdobíme mušlemi a podáváme.