Risotto s malými cuketkami a piniovými oříšky po italsku

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 37 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Máslo čerstvé
  • 200 g Cuketa
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 40 g Sýr Gran Moravia
  • 600 ml Rýže Carnarolli
  • 0.5 kávová lžička Sůl mořská
  • 1 ks Cibulka lahůdková
  • 1 hrst Oříšky piniové
  • 2 špetka Chilli koření mleté
  • 2 špetka Pepř bílý
  • 1.25 l Vývar zeleninový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 458 kcal
  • Sacharidy 26 g
  • Tuky 35 g
  • Sodík 1710 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 26 g
  • Cholesterol 35.6 mg
  • Draslík 584.1 mg
  • Vláknina 7136.9 mg
  • Vitamín A 7136.9 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 27.9 mg
  • Vitamín E 2.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 29.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Lahůdkovou cibulku očistíme, bílou část podélně rozkrojíme a pokrájíme ji nadrobno.

  • 2

    V širším kastrólu na rozehřátém másle (85g) zpěníme cibulku, pak k ní přidáme rýži a za stálého míchání ji krátce osmažíme. Pak ní přilijeme 1/4 horkého zeleninového vývaru, jakmile se rýže začne vařit, snížíme teplotu a vaříme pomalu. Pokaždé, když se vývar vstřebá do rýže, přilijeme postupně 2/4 vývaru, pochvíli 3/4 vývaru a nakonec zbytek vývaru. Během vaření rýži často promícháme. Je uvařená přibližně za 15-20 minut, když vstřebá do sebe všechen vývar.

  • 3

    Mezitím si pokrájíme celkem malé cuketky (asi 8 kusů, které mají ještě květy, měří 10-12cm = 200g). Pokud máme takové kvetoucí cuketky, květy použijeme. Cuketky nakrájíme na malé kostičky a přibližně 7-10 minut před dovařením rýže je přimícháme k rýži. Pak přimícháme i piniové oříšky. Vše promícháme a když je rýže uvařená al dente, odstavíme kastról z plotny.

  • 4

    Do hotové rýže zamícháme máslo, aby byla krémová (i květy, pokud je máme). Rýži dochutíme solí, 1-2 špetkami chilli a bílým pepřem.

  • 5

    Risotto rozdělíme na talíře, posypeme ho nastrouhaným sýrem a hned servírujeme.

Komentáře k receptu