Provensálské rizoto

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 30 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 60 g Cibule
  • 200 g Rýže Arborio
  • 400 g Cuketa
  • 120 g Paprika červená
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 5 g Provensálské koření
  • 5 g Sůl
  • 100 g Sýr Parmezán
  • 200 g Rajčata
  • 150 ml Víno bílé
  • 750 ml Vývar zeleninový
  • 40 ml Olej olivový
  • 1 stroužek Česnek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 554 kcal
  • Sacharidy 65 g
  • Tuky 22 g
  • Sodík 1776 mg
  • Bílkoviny 19 g
  • Uhlovodany 65 g
  • Cholesterol 20.4 mg
  • Draslík 786.4 mg
  • Vláknina 10060 mg
  • Vitamín A 10060 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 75.3 mg
  • Vitamín E 2.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na olivovám oleji osmahneme nasekanou cibuli a prolisovaný česnek. Přidáme propranou rýži, kterou již nemícháme. Podlijeme bílým vínem a vaříme, až se víno zcela vyvaří. Poté podlijeme polovinou vývaru a zakryté necháme ještě jednou vyvařit. Snížíme teplotu a rizoto necháme pomalu asi 20 minut vařit, přitom doléváme vždy pouze tolik vývaru, aby byla rýže právě zalita. Všechnu tekutinu vyvařit. Nyní můžeme rizoto lehce promíchat.

  • 2

    Provensálská zelenina [25329]:

  • 3

    Zahřejeme olej, nasekanou cibuli krátce osmahneme, osmahneme prolisovaný česnek, přidáme na kostičky nakrájené papriky a cukety a za stálého míchání osmahneme. Po několika minutách přidáme na kostičky nakrájená oloupaná rajčata bez semínek, osmahneme, přisypeme provensálské bylinky, osolíme a promícháme a další 2 minuty necháme při mírné teplotě dusit. Chceme-li, aby byla zelenina měkčí, přilijeme trochu vody a podusíme. Tekutinu vyvaříme, podle chuti dosolíme a opepříme a zeleninu opatrně promícháme s rizotem. Podáváme posypané strouhaným parmazánem.

Komentáře k receptu