Houbové rizoto s bílým vínem
Suroviny
- 200 g Lišky čerstvé
 - 200 g Hříbky čerstvé
 - 100 g Sýr Niva (Rokfór)
 - 350 g Rýže Arborio
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Kmín drcený
 - 3 ks Šalotka
 - 3 stroužek Česnek
 - 8.5 dl Vývar zeleninový
 - 1.5 dl Víno bílé
 - 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
 - 4 polévková lžíce Hrášek mražený
 - 6 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 861 kcal
 - Sacharidy 117 g
 - Tuky 24 g
 - Sodík 1656 mg
 - Bílkoviny 24 g
 - Uhlovodany 114 g
 - Cholesterol 50.1 mg
 - Draslík 1083.9 mg
 - Vláknina 7572.3 mg
 - Vitamín A 7572.3 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 24.6 mg
 - Vitamín E 5.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očištěné lišky a hříbky omyjeme, osušíme a pokrájíme na plátky.
 - 
                                2
Šalotku s česnekem očistíme a pokrájíme nadrobno. Šalvěj omyjeme a lístky drobně pokrájíme. Nivu nastrouháme.
 - 
                                3
Rýži Arborio pečlivě promyjeme a necháme v sítu odkapat. Rozpálíme slunečnicový olej (2 lžíce) a šalotku s česnekem zpěníme. Přidáme rýži, kterou celou dobu než se uvaří, budeme míchat.
 - 
                                4
Rýži promícháme s cibulkou, česnekem, přidáme šalvěj, přilijeme 1/3 zeleninového vývaru a za stálého míchání povaříme asi 2 minuty. Pak postupně budeme za stálého míchání přilévat vývar, zmírníme teplotu a pomalu rýži vaříme 16 minut.
 - 
                                5
V pánvi rozpálíme 4 lžíce oleje, přidáme houby, které nejdříve vydusíme z vody. Jakmile se začnou smažit, osolíme, posypeme pepřem, drceným kmínem, promícháme a smažíme dozlatova asi 5-7 minut. Pak k nim přilijeme bílé suché víno a pomalu vaříme do doby, až se tekutina odpaří na 1/3.
 - 
                                6
K rýži přimícháme 1 dl smetany, zelený mražený hrášek a dusíme dalších 5 minut.
 - 
                                7
Do uvařené rýže přimícháme usmažené houby, nastrouhaný sýr a podáváme.