Pečená dýňová pochoutka se sýrem
Suroviny
- 250 g Anglická slanina
 - 80 g Špek
 - 260 g Sýr Eidam cihla 30%
 - 30 g Máslo čerstvé
 - 200 g Strouhanka
 - 50 ml Olej slunečnicový
 - 300 ml Smetana jihočeská trvanlivá31%
 - 5 kávová lžička Pepř 4 barev
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 2 ks Cibule
 - 2 špetka Chilli koření mleté
 - 2 stroužek Česnek
 - 3 kg Dýně Hokkaidó
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 979 kcal
 - Sacharidy 71 g
 - Tuky 68 g
 - Sodík 706 mg
 - Bílkoviny 67 g
 - Uhlovodany 68 g
 - Cholesterol 34.3 mg
 - Draslík 194.7 mg
 - Vláknina 25563.8 mg
 - Vitamín A 25563.8 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 5.7 mg
 - Vitamín E 3.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 7.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Z omyté a osušené dýně seřízneme vršek, přibližně v poslední horní třetině. Vršek pak použijeme místo pokličky. Z dýně lžicí vydlabeme semínka a vlákna, pak ji položíme na větší čtverec alobalu, předtím spodek pod dýní potřeme olejem. Troubu předehřejeme na 190°C.
 - 
                                2
Anglickou slaninu, špek a cibuli pokrájíme na kostičky. Česnek oloupeme a dva větší stroužky prolisujeme. Omytou petrželovou nať a čerstvé šalvějové lístky pokrájíme nadrobno. Sýr nastrouháme na hrubším struhadle.
 - 
                                3
V hluboké pánvi rozpustíme máslo, přidáme slaninu se špekem, jakmile se začne smažit, přidáme cibuli a vše orestujeme dorůžova. Přimícháme strouhanku, pak pánev odstavíme z plotny a když směs mírně vychladne, přimícháme petrželku, šalvěj, česnek a sýr. Směs dochutíme čerstvě pomletým pepřem, solí, chilli a znovu promíchanou směs vložíme do vydlabané dýně. Přilijeme smetanu, vidličkou směs propícháme, aby se smetana vsákla. Dýni poté zakryjeme vrškem, celou dýni potřeme olejem a zabalíme do alobalu. Dáme ji na plech a pečeme ve vyhřáté troubě přibližně 2 hodiny.
 - 
                                4
Upečenou dýni rozbalíme, pokrájíme na porce a podáváme.