Valašské šeške s mákem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 57 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Brambory
  • 200 g Mouka pšeničná hrubá
  • 2.5 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 l Voda pitná
  • 4 polévková lžíce Mák mletý
  • 4 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 8 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 693 kcal
  • Sacharidy 74 g
  • Tuky 40 g
  • Sodík 514 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 36 g
  • Cholesterol 140.6 mg
  • Draslík 603.9 mg
  • Vláknina 13050 mg
  • Vitamín A 13050 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 14.3 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 49.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyté brambory ve slupce zalijeme 1 litrem vody a uvaříme je doměkka. Pak je slijeme, oloupeme a jemně nastrouháme. V míse brambory smícháme se solí (0,5 lžičky), žloutkem, hrubou moukou a promícháme. Těsto dáme na pomoučený vál, dobře ho propracujeme, zakryjeme utěrkou a necháme 20 minut odpočinout.

  • 2

    Do misky dáme pomletý mák, práškový cukr, vanilkový cukr a směs promícháme. V kastrolku rozpustíme máslo.

  • 3

    Těsto rozdělíme na 3-5 dílů, vyválíme válečky o síle asi 3 cm a nožem nakrájíme dílky 1-2 cm silné. Z každého dílku vyválíme šištičku o průměru asi 1 cm.

  • 4

    Do hrnce dáme vařit 2,5 litry vody s 2 lžičkami soli. "Šeške" naházíme do vody, opatrně promícháme, aby se nepřichytily ke dnu. Jakmile vyplavou, vaříme je asi 1-2 minuty a hned je sítem vytahujeme. Odkapané dáváme na talíře, posypeme mákem, polijeme máslem (2 lžíce na porci) a podáváme.

Komentáře k receptu