Zeleninová zapékaná polévka s parmezánem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 150 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Brambory
  • 50 g Celer bulvový
  • 250 g Celer bulvový
  • 100 g Květák
  • 100 g Mrkev kořen
  • 100 g Mrkev kořen
  • 250 g Pórek
  • 100 g Sýr Parmezán
  • 200 g Tuřín
  • 100 g Strouhanka
  • 50 g Petržel kořen
  • 200 g Petržel kořen
  • 200 g Romanesco
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Libeček
  • 9 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Bobkový list
  • 4 ks Jalovec
  • 1 l Voda pitná
  • 0.5 l Víno růžové
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 3 polévková lžíce Sherry brandy
  • 2 polévková lžíce Sůl mořská
  • 2 polévková lžíce Máslo bylinkové
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 730 kcal
  • Sacharidy 76 g
  • Tuky 143 g
  • Sodík 3203 mg
  • Bílkoviny 21 g
  • Uhlovodany 72 g
  • Cholesterol 35 mg
  • Draslík 1132.5 mg
  • Vláknina 42000.6 mg
  • Vitamín A 42000.6 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 126.9 mg
  • Vitamín E 1.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 27.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omytou brokolici Romanesco a květák rozdělíme na růžičky.

  • 2

    Očištěnou a omytou kořenovou zeleninu - mrkev, celer a petržel pokrájíme na kostičky. Očištěné a omyté brambory pokrájíme na kostičky. Petrželovou nať omyjeme a drobně pokrájíme.

  • 3

    V hrnci na rozpuštěném bylinkovém másle podusíme kořenovou zeleninu. Přilijeme 1 litr zeleninového bujonu, přidáme brambory a pomalu vaříme 6-8 minut.

  • 4

    Polévku dochutíme solí, pepřem, 3 lžícemi Sherry brandy a nalijeme ji do zapékacích polévkových misek.

  • 5

    V pánvi na rozpáleném oleji opražíme strouhanku a do ní vmícháme 100 g nastrouhaného parmezánu a petrželku.

  • 6

    Směs rozdělíme na misek s polévkou a dáme je do předem vyhřáté trouby na 200°C zapéct. Zapékáme přibližně 5-7 minut a podáváme. Zeleninový bujon [30258]:

  • 7

    Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme.

  • 8

    V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova.

  • 9

    Přilijeme 0.5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy,

  • 10

    svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut.

  • 11

    Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon.

  • 12

    Případně dochutíme solí a pepřem.

Komentáře k receptu