Salát z brokolice se sýrem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Sýr Ementál (Primátor)
  • 1 kávová lžička Křen
  • 1 ks Brambory
  • 1 ks Brokolice
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Feferony
  • 2 ks Paprika červená
  • 1 špetka Sůl
  • 2 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 stroužek Česnek
  • 2 l Voda pitná
  • 1.5 l Voda pitná
  • 3 polévková lžíce Jogurt bílý
  • 3 polévková lžíce Olej olivový
  • 4 polévková lžíce Smetana 16% (pochoutková)
  • 3 polévková lžíce Ocet bílý vinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 372 kcal
  • Sacharidy 18 g
  • Tuky 24 g
  • Sodík 299 mg
  • Bílkoviny 23 g
  • Uhlovodany 17 g
  • Cholesterol 171.6 mg
  • Draslík 657.4 mg
  • Vláknina 10097.2 mg
  • Vitamín A 10097.2 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 167.5 mg
  • Vitamín E 1.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Brokolici opláchneme a rozdělíme na jednotlivé růžičky. Oloupaný košťál z brokolice rozkrájíme na 1 centimetr silné plátky.

  • 2

    Do hrnce vlijeme vodu a osolíme. Přivedeme k varu a vložíme do ní košťály, 3 minuty vaříme. Poté přidáme jednotlivé růžičky brokolice a povaříme ještě dalších 5 minut. Brokolici vyndáme a zchladíme studenou vodou.

  • 3

    Omyjeme papriky, rozřízneme na poloviny, odstraníme bílé žebroví a semínka. Pokrájíme na malé kostičky. Nadrobno posekáme feferonku. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Cibuli s paprikami a uvařenou brokolicí promícháme ve větší misce.

  • 4

    V osolené vodě uvaříme vejce. Zchladíme ho studenou vodou a oloupeme skořápku. Nakrájíme na čtvrtiny a přidáme do salátu v misce. Na nudličky nastrouháme ementál a posypeme jím salát.

  • 5

    Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout a oloupeme slupku. Brambory nastrouháme najemno. Stroužek česneku oloupeme a prolisujeme. Osolíme, opepříme, přidáme nastrouhaný křen a ocet. Všechno, tedy vařenou bramboru, česnek a křen s octem společně utřeme dohladka. Po lžících ke směsi přidáváme jogurt, smetanu a olej, promícháváme dohladka. Vzniklou omáčkou zalijeme salát, zlehka promícháme. Uložíme do chladničky a necháme alespoň 15 minut odstát.

Komentáře k receptu