Zapékaná brokolice se sýrem a bramborami
Suroviny
- 280 g Brambory vařené ve slupce
 - 125 g Brokolice
 - 125 g Květák
 - 50 g Sýr Eidam cihla 30%
 - 100 ml Mléko polotučné
 - 90 ml Smetana zakysaná extra light
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Kmín celý
 - 0.25 kávová lžička Pepř čtyř barev
 - 2 špetka Sůl
 - 2 špetka Sůl
 - 2 špetka Kmín drcený
 - 2 špetka Pepř bílý
 - 1.2 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Máslo nízkokalorické
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 342 kcal
 - Sacharidy 37 g
 - Tuky 15 g
 - Sodík 1269 mg
 - Bílkoviny 19 g
 - Uhlovodany 32 g
 - Cholesterol 5 mg
 - Draslík 989.5 mg
 - Vláknina 15609.1 mg
 - Vitamín A 15609.1 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 93.4 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 11 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V hrnci si přivedeme k varu osolenou vodu s kmínem. Brokolici a květák očistíme a rozdělíme na růžičky. Poté zeleninu vložíme do vroucí vody a povaříme ji přibližně 4 minuty. Pak ji sítem vyjmeme a necháme okapat. Uvařené brambory ve slupce oloupeme a pokrájíme na čtvrtky. V případě, že jsou větší, tak je nakrájíme na více dílků.
 - 
                                2
Troubu si předehřejeme na 200°C. Menší zapékací mísu vytřeme máslem. Poklademe na ni pokrájené brambory, ochutíme je solí, kmínem a pepřem 4 barev. Mezi brambory dáme povařenou zeleninu.
 - 
                                3
V misce rozmícháme zakysanou smetanu s mlékem, solí a pepřem. Povrch brambor přelejeme mléčnou směsí a pekáček vložíme do středu trouby. Brambory s brokolicí a květákem pečeme přibližně 20 minut. Pak celý povrch posypeme nastrouhaným sýrem a pečeme asi 10-12 minut do doby, až se sýr rozpustí a bude mít zlatou kůrku. Teplé porce dáme na talíře a hned servírujeme.