Rizoto z Natural rýže s hřiby a zeleninou
Suroviny
- 200 g Brokolice
 - 60 g Mrkev kořen
 - 100 g Rýže neloupaná (Natural)
 - 150 g Hříbky čerstvé
 - 80 g Sýr tavený nízkotučný
 - 180 ml Mléko polotučné
 - 360 ml Voda pitná
 - 700 ml Voda pitná
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.25 kávová lžička Sůl
 - 0.25 kávová lžička Kmín drcený
 - 1 ks Cibule
 - 2 špetka Sůl
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Pepř bílý
 - 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 340 kcal
 - Sacharidy 59 g
 - Tuky 6 g
 - Sodík 590 mg
 - Bílkoviny 16 g
 - Uhlovodany 53 g
 - Cholesterol 9 mg
 - Draslík 963.7 mg
 - Vláknina 16319.5 mg
 - Vitamín A 16319.5 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 94.3 mg
 - Vitamín E 2.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Rýži Natural dobře promyjeme, poté ji dáme do hrnce, přidáme sůl, čistou vodu v poměru (1:3) a necháme ji namočenou 1-2 hodiny. Pak ji v té samé vodě přivedeme k varu, vaříme je dost prudce 10 minut, pak snížíme teplotu na minimum a pod poklicí ji dusíme dalších 20 minut, do doby, až vstřebá všechnu vodu a je měkká.
 - 
                                2
Mezitím si očistíme a omyjeme zeleninu: cibuli, mrkev a brokolici. Cibuli pokrájíme nadrobno, brokolici rozdělíme na růžičky, mrkev pokrájíme na kostičky. Očištěné a omyté čerstvé hříbky překrojíme na poloviny, z nich nakrájíme plátky.
 - 
                                3
Brokolici vložíme do vroucí, mírně osolené vody a povaříme ji 3 minuty. Poté ji z vody vyjmeme a necháme v sítu odkapat.
 - 
                                4
V hluboké pánvi na rozehřátém oleji orestujeme dozlatova hříbky, pak k nim přidáme cibuli a společně krátce smažíme dozlatova. Pak usmažené hříbky ochutíme solí, kmínem a pepřem.
 - 
                                5
Do pánve k hříbkům přimícháme uvařenou rýži, brokolici a směs promícháme.
 - 
                                6
V rendlíku přivedeme k varu mléko, přidáme k němu tavený sýr a při mírné teplotě, za stálého míchání, necháme sýr rozpustit. Pak sýrovou omáčku odstavíme z plotny, přimícháme do ní omytou, nadrobno pokrájenou petrželku, dochutíme pepřem a omáčkou přelijeme rizoto. Směs dobře promícháme, porce rizota dáme na talíře a hned servírujeme.