Jehněčí nožičky s omáčkou
Suroviny
- 120 g Celer - nať
 - 180 g Cibule
 - 120 g Máslo čerstvé
 - 70 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 240 g Mrkev kořen
 - 200 g Pórek
 - 6 g Petržel - nať
 - 500 g Žampiony čerstvé
 - 6 g Pažitka
 - 1 g Hřebíček
 - 4 g Pepř černý celý
 - 10 g Sůl hrubozrnná
 - 1000 g Jehněčí nožičky
 - 250 ml Smetana 16% (pochoutková)
 - 100 ml Voda pitná
 - 30 ml Citronová šťáva
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Bylinky čerstvé - svazek
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 858 kcal
 - Sacharidy 33 g
 - Tuky 50 g
 - Sodík 2196 mg
 - Bílkoviny 67 g
 - Uhlovodany 15 g
 - Cholesterol 385.9 mg
 - Draslík 489.5 mg
 - Vláknina 9680.2 mg
 - Vitamín A 9680.2 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 15.6 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 30.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nožičky vložíme do hrnce se studenou vodou a přivedeme k varu. Přidáme očištěnou a pokrájenou zeleninu, sůl, pepř, bylinky, hřebíček.
 - 
                                2
Vaříme 3 hodiny, poté nožičky i zeleninu vyjmeme na talíř a necháme vystydnout.
 - 
                                3
Z vývaru odstraníme přebytečný tuk a necháme 60 minut zvolna vařit.
 - 
                                4
Zahustíme jíškou ze 100g másla a mouky, přimícháme žloutky, smetanu a nasekanou petržel.
 - 
                                5
Omáčka nesmí projít varem, protože by se srazila.
 - 
                                6
Žampiony rozkrájíme, pokapeme citronovou šťávou, přilijeme 100 ml vody, osolíme, opepříme a přidáme 20 g másla. Zaklopené uvedeme do varu, povaříme 15 minut.
 - 
                                7
Nožičky obereme, maso pokrájíme na menší kousky a přidáme do omáčky. Na závěr dáme do omáčky i houby, povaříme 10 minut, posypeme sekanou pažitkou a ihned servírujeme.