Polévka s kvočkou
Suroviny
- 80 g Pórek
 - 80 g Celer řapíkatý
 - 110 g Mouka pšeničná hrubá
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Máslo čerstvé
 - 1 ks Slepice
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Česnek
 - 5 ks Pepř černý celý
 - 4 ks Nové koření celé
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Petržel kořen
 - 0.25 ks Celer bulvový
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1.5 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Zázvor celý
 - 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1118 kcal
 - Sacharidy 66 g
 - Tuky 125 g
 - Sodík 746 mg
 - Bílkoviny 130 g
 - Uhlovodany 43 g
 - Cholesterol 434.6 mg
 - Draslík 2036 mg
 - Vláknina 34512.1 mg
 - Vitamín A 34512.1 mg
 - Vitamín B6 2.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 74.1 mg
 - Vitamín E 1.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 25.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očištěnou a omytou slepici dáme do 1,5 litru studené vody a dáme ji vařit. Když voda přijde k varu, snížíme teplotu a necháme jen tak probublávat. Ke slepici přidáme očištěnou a omytou celou cibuli v hnědé slupce, česnek, celý pepř, nové koření a oloupaný omytý zázvor. Pomalu vaříme, během vaření sbíráme z polévky vzniklý šum.
 - 
                                2
Očistíme a omyjeme zeleninu – mrkev, celer, petržel, pórek, řapíkatý celer, mrkev s petrželí, pokrájíme na tenké plátky, pórek s celerem na nudličky. Omytou petrželku pokrájíme nadrobno.
 - 
                                3
Půl hodiny před dovařením slepici vyjmeme, vývar přecedíme a znovu přivedeme k varu. Dáme do něj pokrájenou zeleninu, obrané a pokrájené maso ze slepice (bez kůže), sůl a znovu pomalu vaříme 25 minut. Těsně před dovařením přimícháme do polévky domácí nudle.
 - 
                                4
Nudle vaříme asi 2-3 minuty, přimícháme petrželku a podáváme.
 - 
                                5
Domácí vaječné nudle [34302]:
 - 
                                6
Na vál nasypeme hrubou mouku, uděláme do ni důlek, do kterého rozklepneme vajíčko a přidáme vlahé máslo. Pomocí vidličky těsto začneme mísit, pak rukama vypracujeme vláčné těsto. Vál poprášíme zbylou moukou (10 g) a válečkem vyválíme tenký plát (do 1 mm) a necháme ho proschnout na čisté utěrce nebo plátně. Při prosychání těsto otočíme. Sušíme při pokojové teplotě asi 20-30 minut.
 - 
                                7
Z placky nakrájíme stejně široké pláty (6-8 mm), poskládáme je na sebe a širokým ostrým nožem nakrájíme napříč tenké nudličky, které rozložíme na utěrce, aby se neslepily. Necháme je proschnout 2-3 minuty a pak je zaváříme do polévky.
 - 
                                8
Domácí nudle vaříme v polévce 2-3 minuty.