Polévka gratinovaná rajčatová s bazalkou
Suroviny
- 300 g Rajčata
 - 40 g Mozzarella
 - 10 ml Olej olivový
 - 10 ml Protlak rajčatový sterilovaný
 - 500 ml Vývar zeleninový
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 ks Cibule
 - 8 ks Bazalka
 - 4 ks Olivy černé
 - 1 stroužek Česnek
 - 2 polévková lžíce Zakysaná smetana
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 628 kcal
 - Sacharidy 50 g
 - Tuky 45 g
 - Sodík 4198 mg
 - Bílkoviny 16 g
 - Uhlovodany 50 g
 - Cholesterol 23.7 mg
 - Draslík 966.9 mg
 - Vláknina 28680 mg
 - Vitamín A 28680 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 46.3 mg
 - Vitamín E 3.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Česnek a cibuli oloupeme a najemno nakrájíme. Olivy vypeckujeme a také najemno nakrájíme. Z omytých rajčat odstraníme slupku a pokrájíme na kostičky.
 - 
                                2
V hrnci rozpálíme olivový olej a podusíme na něm cibuli s česnekem dozlatova. Přidáme olivy, rajčata a rajčatový protlak, krátce podusíme a přidáme zeleninový vývar. Ochutíme solí a pepřem, vaříme asi 10 minut.
 - 
                                3
Rozehřejeme troubu na 250 °C.
 - 
                                4
Promícháme kyselou smetanu. Polévku odstavíme z plotny a vmícháme do ní smetanu. Rozdělíme polévku do dvou žáruvzdorných polévkových misek, položíme na ně plátky mozzarely a krátce zapečeme v troubě, až se sýr rozteče.
 - 
                                5
Na talíři posypeme omytými a najemno nasekanými listy bazalky.