Losos na chřestu se zálivkou
Suroviny
- 800 g Chřest bílý
 - 800 g Losos - filety
 - 150 ml Víno bílé
 - 50 ml Dolin - Vermouth
 - 100 ml Vývar zeleninový
 - 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř bílý
 - 1 polévková lžíce Solamyl - bramborový škrob
 - 2 polévková lžíce Šťáva citrónová
 - 0.4 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 514 kcal
 - Sacharidy 16 g
 - Tuky 25 g
 - Sodík 316 mg
 - Bílkoviny 46 g
 - Uhlovodany 11 g
 - Cholesterol 159.5 mg
 - Draslík 1114.5 mg
 - Vláknina 8902.4 mg
 - Vitamín A 8902.4 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 12.7 mg
 - Vitamín E 2.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Losové filety pokapeme citrónovou šťávou a necháme chvíli marinovat. Chřestové výhonky oloupeme a rozkrojíme napůl. Na pánvi rozehřejeme směs vína a vermutu, kterou jsme ochutili špetkou pepře. V této směsi dusíme chřest asi 15 minut. Když je chřest měkký, odložíme ho na teplé místo. Potom osmažíme marinované filety z lososa a také je odložíme na teplé místo. Servírujeme na předehřátých talířích
 - 
                                2
tak, že na rozloženém chřestu upravíme smažené filety,
 - 
                                3
které přelijeme smetanovou omáčkou. Tu připravíme tak, že do vývaru z chřestu zašleháme smetanu a lžíci škrobové moučky a minutu necháme povařit. Podáváme teplé.