Chřest s houbovou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 30 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Houby čerstvé
  • 200 g Smetana 16% (pochoutková)
  • 1 kávová lžička Muškátový oříšek
  • 2 kávová lžička Citronová šťáva
  • 2 ks Šalotka
  • 1 hrst Pažitka
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 l Voda pitná
  • 1.5 dl Vývar drůbeží
  • 1.5 kg Chřest bílý
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 369 kcal
  • Sacharidy 35 g
  • Tuky 18 g
  • Sodík 214 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 33 g
  • Cholesterol 37 mg
  • Draslík 1369.4 mg
  • Vláknina 20155.8 mg
  • Vitamín A 20155.8 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 34.3 mg
  • Vitamín E 4.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 23.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Chřest omyjeme, odřízneme špičky, oloupeme, konce rovně odřízneme. Houby opláchneme pod studenou vodou, necháme v sítu okapat odstraníme nožičky. Šalotky omyjeme a nasekáme nadrobno.

  • 2

    Chřest necháme 15 minut vařit v hrnci s osolenou vodou. V pánvi rozehřejeme polovinu másla, krátce na něm osmažíme nožičky hub a nakrájené šalotky. Poté přilijeme drůbeží vývar a smetanu, dochutíme muškátovým oříškem, pepřem, solí, promícháme a vaříme, dokud omáčka nezhoustne. Ve druhé pánvi na zbylém rozehřátém másle prudce osmažíme kloboučky hub.

  • 3

    Omáčku přecedíme do hrnce, přisypeme osmažené kloboučky, na mírném ohni krátce provaříme, dochutíme citronovou šťávou, pepřem a solí.

  • 4

    Uvařený chřest scedíme, necháme v sítu okapat, potom přidáme do omáčky s kloboučky hub, promícháme a podáváme posypené jemně nasekanou pažitkou.

Komentáře k receptu