Lasagne s chřestem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Chřest bílý
  • 250 g Chřest zelený
  • 75 g Máslo čerstvé
  • 75 g Mouka pšeničná hladká
  • 50 g Sýr Parmezán
  • 400 g Lasagne
  • 1 kávová lžička Muškátový oříšek
  • 2 kávová lžička Citronová šťáva
  • 1 hrst Petržel kudrnka
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1.5 l Voda pitná
  • 4 dl Mléko polotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 671 kcal
  • Sacharidy 96 g
  • Tuky 22 g
  • Sodík 275 mg
  • Bílkoviny 24 g
  • Uhlovodany 6 g
  • Cholesterol 41 mg
  • Draslík 142.8 mg
  • Vláknina 2797.3 mg
  • Vitamín A 2797.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.5 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 22.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Chřest omyjeme, oloupeme, odřízneme dřevnaté konce, výhonky podélně rozkrojíme a necháme povařit 5 minut v osolené vodě. Pak chřest z vody vyjmeme, opláchneme v sítu pod studenou vodou, necháme okapat.

  • 2

    Z vývaru po vaření chřestu odlijeme 4 dl.

  • 3

    Ve větším hrnci rozehřejeme máslo, osmažíme na něm za stálého míchání mouku, potom pomalu přiléváme mléko a odměřený vývar z chřestu. Vaříme 10 minut na mírném ohni, dochutíme citronovu šťávou, muškátovým oříškem, pepřem a solí. Během vaření občas promícháme.

  • 4

    Zapékací formu vymažeme, na dno nalijeme trochu uvařené omáčky, na ni rozložíme plátky lasagní. Na ně položíme vrstvu chřestu, polijeme omáčkou, opět rozložíme vrstvu lasagní, na ni chřest - tak pokračujeme do vyčerpání surovin. Poslední vrstva musí být tvořena lasagněmi, politá omáčkou a posypaná nastrouhaným sýrem.

  • 5

    Lasagne pečeme do zlatova v troubě, předehřáté na 200 stupňů.

  • 6

    Podáváme posypané jemně nasekanou petrželkou.

Komentáře k receptu