Pikantní slaneček s bílým pepřem

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 20 minut
Počet porcí: 2

Suroviny

  • 2 krajíc Chléb celozrnný žitný
  • 0.5 kávová lžička Nové koření mleté
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Šalotka
  • 1 ks Chilli paprička
  • 1 ks Slaneček
  • 1 dl Ocet kvasný lihový
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • 2 polévková lžíce Cukr krystal
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 329 kcal
  • Sacharidy 50 g
  • Tuky 7 g
  • Sodík 491 mg
  • Bílkoviny 17 g
  • Uhlovodany 50 g
  • Cholesterol 41 mg
  • Draslík 907.3 mg
  • Vláknina 2331 mg
  • Vitamín A 2331 mg
  • Vitamín B6 0.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 27.7 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Slanečka nejdříve zbavíme vnitřností tak, že ho ostrým nožem rozřízneme od řitního otvoru až k hlavě. Vyčistíme, odřízneme hlavu a vložíme do hrnce se studenou vodou na 10 - 12 hodin.

  • 2

    Připravíme nálev: do rendlíku nalijeme 1 dl octa, přidáme 2 lžíce vody, 2 polévkové lžíce cukru, velkou očištěnou cibuli (nakrájenou na drobno), půl lžičky čerstvě pomletého bílého pepře a půl lžičky mletého nového koření. Nálev povaříme asi 5 minut a necháme ho vychladnout. Slanečka vyjmeme z vody, osušíme, zbavíme kůže, podélně rozřízneme a vykostíme. Nakrájíme zešikma tenké řezy. Šalotky očistíme a pokrájíme na tenká kolečka. Snítky kopru omyjeme a vodu setřepeme. Malou chilli papričku omyjeme, rozkrojíme, zbavíme semínek a rozkrájíme na velmi tenké nudličky. Kousky slanečka dáme do skleněné misky, přelijeme studeným nálevem, ozdobíme šalotkou, snítkami kopru, chilli papričkou a necháme slanečka marinovat 2 - 3 hodiny. Podáváme s čerstvým chlebem.

Komentáře k receptu