Květák po sicilsku

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 60 g Olivy černé
  • 60 g Sýr Ementál (Primátor)
  • 250 ml Olej olivový
  • 300 ml Víno bílé
  • 8 ks Sardelové řezy
  • 1 ks Cibule červená
  • 1 ks Pažitka
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 kg Květák
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 683 kcal
  • Sacharidy 22 g
  • Tuky 52 g
  • Sodík 2431 mg
  • Bílkoviny 28 g
  • Uhlovodany 22 g
  • Cholesterol 60 mg
  • Draslík 1420.2 mg
  • Vláknina 15843.2 mg
  • Vitamín A 15843.2 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 172.5 mg
  • Vitamín E 2.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V misce smícháme olivy, na kostičky nakrájené sardele, cibuli a nastrouhaný ementál. Vše důkladně promícháme. Přimícháme 200 ml olivového oleje, osolíme a opepříme.

  • 2

    Zapékací misku vymažeme a dno zapékací misky potřeme vrstvou olejové směsi a naskládáme na ni řádně očištěné a omyté růžičky květáku. Opět přelijeme olejovou směsí a naskládáme květák. Takto ve vrstvení pokračujeme a nakonec skončíme vrstvou květáku. Zakápneme zbytkem olivového oleje a přelijeme bílým vínem.

  • 3

    Troubu předehřejeme na 170°C a květákovou směs v ní pečeme asi 90 minut.

  • 4

    Servírujeme na připravené talíře a zdobíme najemno nasekanou pažitkou.

Komentáře k receptu