Květáčky mladé

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 60 g Sýr Gruyére
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 ks Bylinky čerstvé - svazek
  • 0.5 ks Cibule
  • 0.5 ks Karotka
  • 4 ks Květák
  • 1 špetka Paprika mletá sladká
  • 4 stroužek Česnek
  • 2.5 dl Mléko polotučné
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • 1 polévková lžíce Mák mletý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 415 kcal
  • Sacharidy 59 g
  • Tuky 14 g
  • Sodík 570 mg
  • Bílkoviny 27 g
  • Uhlovodany 55 g
  • Cholesterol 22.5 mg
  • Draslík 3095 mg
  • Vláknina 42898.6 mg
  • Vitamín A 42898.6 mg
  • Vitamín B6 1.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 485.1 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 10.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do cibule napícháme stroužky česneku. Dáme je do misky s mlékem, bylinkami a karotkou. Necháme vařit 2,5 minuty a poté necháme stát 20 minut, aby se vylouhovaly chuťové látky.

  • 2

    Spodní části a listy květáků odřízneme i s košťály, aby květáky zůstaly neporušené. Květáky hlavičkami dolů vložíme do velkého hrnce, přidáme vodu a pod pokličkou vaříme, dokud nebudou měkké. Necháme stát asi 3 minuty.

  • 3

    Máslo dáme do pánve a vaříme 30 vteřin, vmícháme mouku a dalších 30 vteřin smažíme. Mléko slijeme do konvičky, zeleninu vyhodíme. Mléko přiléváme postupně do mouky s máslem a šleháme. Pod pokličkou vaříme 3 minuty. Vmícháme do omáčky sýr a mák, osolíme, opepříme a pod pokličkou povaříme pár vteřin.

  • 4

    Necháme okapat květáky, dáme je na talíř a přelijeme omáčkou a posypeme troškou papriky.

  • 5

    Podáváme horké.

Komentáře k receptu