Rizoto s květákem a ančovičkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 80 g Cibule
  • 120 g Chléb konzumní
  • 250 g Květák
  • 70 g Máslo čerstvé
  • 120 g Sýr Parmezán
  • 8 g Sůl
  • 2 g Pepř černý mletý
  • 10 g Petržel - nať
  • 80 g Celer řapíkatý
  • 30 g Chilli paprička
  • 180 g Ančovičky konzervované
  • 400 g Rýže Arborio
  • 20 g Olej slunečnicový
  • 25 g Olej olivový extra panenský
  • 1000 ml Vývar slepičí
  • 200 ml Martini bianco
  • 2 stroužek Česnek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 648 kcal
  • Sacharidy 69 g
  • Tuky 25 g
  • Sodík 2513 mg
  • Bílkoviny 24 g
  • Uhlovodany 59 g
  • Cholesterol 53.1 mg
  • Draslík 401 mg
  • Vláknina 4416.7 mg
  • Vitamín A 4416.7 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 32.3 mg
  • Vitamín E 2.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do mixéru vložíme kousky staršího chleba, ančovičky i s olejem, chilli papričku bez semínek a rozmixujeme. V pánvi rozehřejeme slunečnicový olej, přidáme směs z mixéru a orestujeme dozlatova.

  • 2

    Květák rozebereme na malé růžičky, košťál nakrájíme na drobné kousíčky. Květák vhodíme do horkého vývaru, kterým budeme podlévat rýži, a ohříváme.

  • 3

    Cibuli, řapíkatý celer a česnek nakrájíme nadrobno, nasypeme do hrnce s rozehřátým olivovým olejem, zvolna osmahneme, přisypeme rýži, orestujeme, promícháme a přilijeme Martini. Zvolna vaříme, stále mícháme, až se všechno Martini vstřebá. Po naběračkách přiléváme vývar s květákem, vždy přilijeme další naběračku, když se ta předchozí vsákne. Uvařené rizoto stáhneme z ohně, osolíme, opepříme, přimícháme strouhaný parmezán, máslo, posekanou petrželovou nať, zakryjeme pokličkou a necháme 2 minuty stát.

  • 4

    Rizoto upravíme na talíře a povrch posypeme orestovanou směsí z pánve.

Komentáře k receptu