Balkánský květákový salát

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Rajčata
  • 40 g Máslo čerstvé
  • 60 g Olej slunečnicový
  • 2 ml Citronová šťáva
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Cibule
  • 3 ks Česnek
  • 0.5 špetka Pepř černý mletý
  • 3 l Voda pitná
  • 1 l Vývar zeleninový
  • 2 dl Víno červené
  • 1 kg Květák
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 479 kcal
  • Sacharidy 41 g
  • Tuky 28 g
  • Sodík 1474 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 41 g
  • Cholesterol 16.5 mg
  • Draslík 1383.3 mg
  • Vláknina 17881.4 mg
  • Vitamín A 17881.4 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 148.5 mg
  • Vitamín E 7.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 13.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Důkladně očištěný a pod studenou vodou opláchnutý květák dáme na 20 minut vařit do hrnce s vodou. Poté scedíme, vložíme do hrnce, osolíme, zalijeme studenou vodou a povaříme do měkka. Uvařený květák scedíme, opláchneme tekoucí studenou vodou a necháme okapat. V pánvičce rozehřejeme olej, osmahneme na kolečka pokrájenou cibuli a přidáme na kolečka rozkrájená rajčata. Vložíme oloupaný, na tenké kolečka nakrájený česnek, dochutíme solí, pepřem, zalijeme vývarem. Přivedeme k varu, vlijeme víno a povaříme ještě 10 minut. Následně omáčku stáhneme ze sporáku, vložíme máslo a dobře promícháme, aby se máslo rozpustilo. Podle vlastní chuti můžeme ještě dochutit solí, pepřem a citrónovou šťávou.

  • 2

    Oddělíme růžičky květáku nadrobno a rozdělíme je na jednotlivé talíře. Každou porci květáku polijeme připravenou omáčkou a podáváme.

Komentáře k receptu