Bramborové špalíčky s rajčatovým salátem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Brambory
  • 250 g Rajčata
  • 150 g Sýr Čedar
  • 2 kávová lžička Balsamico ocet
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Pórek
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Okurka salátová
  • 1 hrst Petržel - nať
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Bazalka
  • 1 špetka Šalvěj sušená
  • 1 l Voda pitná
  • 0.03 dl Olej stolní
  • 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 3 polévková lžíce Olej olivový
  • 4 polévková lžíce Strouhanka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 410 kcal
  • Sacharidy 32 g
  • Tuky 24 g
  • Sodík 419 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 31 g
  • Cholesterol 286.2 mg
  • Draslík 727.3 mg
  • Vláknina 8708.7 mg
  • Vitamín A 8708.7 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 29.4 mg
  • Vitamín E 1.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Brambory omyjeme, oškrábeme a dáme vařit do osolené vody na 15-20 minut, dokud nezměknou. Po okapání je rozmačkáme a necháme vychladnout.

  • 2

    Pórek omyjeme a nakrájíme na kolečka, nať petržele jemně nasekáme. Cibule oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, omytá rajčata rozčtvrtíme, okurku nakrájíme na tenká kolečka. Sýr nastrouháme.

  • 3

    Vychladlé rozmačkané brambory smícháme s 1/2 strouhanky, nastrouhaným sýrem, nakrájeným pórkem, petrželovou natí a šalvějí. Vše dochutíme pepřem a solí. Zalijeme žloutky a vytvoříme tužší hmotu, z které vytvarujeme 12 špalíčků. Ty přikryjeme a necháme v chladničce asi 1 hodinu ztuhnout.

  • 4

    Mouku osolíme a opepříme a vejce rozšleháme. Ztuhlé špalíčky potom obalujeme v ochucené mouce, rozšlehaném vajíčku a ve zbytku strouhanky, smažíme na rozpáleném oleji z obou stran asi 10 minut, dokud nemají zlatavou barvu. Přebytečný tuk z osmažených špalíčků necháme okapat.

  • 5

    Salát si připravíme tak, že smícháme olej s octem a cukrem. Do této zálivky přidáme rozčtvrcená rajčata, nakrájenou okurku, cibuli a bazalku. Vše promícháme a podle potřeby dochutíme solí a pepřem.

Komentáře k receptu