Plněná těstovinová roláda

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 250 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 75 g Máslo čerstvé
  • 800 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
  • 150 g Špenát listový čerstvý
  • 250 g Sýr Ricotta
  • 200 g Mouka pšeničná hladká
  • 60 ml Olej olivový
  • 60 ml Sýr Parmezán
  • 90 ml Víno bílé
  • 60 ml Sýr Gruyére
  • 0.75 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 kávová lžička Bazalka
  • 1 kávová lžička Tymián čerstvý
  • 1 kávová lžička Oregano čerstvé
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Celer řapíkatý
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 1 stroužek Česnek
  • 3 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Rajčatová pasta
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 846 kcal
  • Sacharidy 60 g
  • Tuky 53 g
  • Sodík 1231 mg
  • Bílkoviny 32 g
  • Uhlovodany 21 g
  • Cholesterol 265.1 mg
  • Draslík 904.9 mg
  • Vláknina 10547.6 mg
  • Vitamín A 10547.6 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 35.9 mg
  • Vitamín E 2.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 25.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V pánvi necháme vzpěnit polovinu dávky másla a osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli. Smažíme na mírném ohni 5 minut doměkka.

  • 2

    Špenátové listy omyjeme a nakrájíme na kousky. Přidáme je do pánve a dochutíme solí a pepřem. Za častého míchání smažíme 7 minut, abychom měli špenát měkký. Přivedeme k bodu varu a za stálého míchání vaříme tak dlouho, dokud se skoro všechna voda nevypaří a zůstane nám pouze poměrně suchý špenát. Špenátovou směs pokrájíme na drobné kousky a smícháme s ricottou, vejcem a s polovinou nastrouhaného parmezánu a s gruérem. Dochutíme muškátovým oříškem. Vše promícháme.

  • 3

    Těsto vypracujeme z uvedených surovin, rozválíme plát a umístíme na čistou utěrku. Potřeme vrstvou špenátu, všechny okraje těsta si ponecháme volné a potřeme je vodou. Pomocí utěrky těsto zavineme do rolády. Po obou neuzavřených stranách k sobě stlačíme, aby se roláda nerozlepovala. Kolem rolády několikrát omotáme utěrku a po obou stranách pevně zavážeme provázkem.

  • 4

    Uvedeme do varu vodu ve velkém hrnci a vložíme závitek. Hrnec částečně zakryjeme poklicí a vaříme na mírném ohni 45 minut. Závitek během varu dvakrát otočíme. Uvařený závitek opatrně přendáme na vál. Vál z jedné strany podložíme, aby mohla odtékat voda a necháme vychladnout.

  • 5

    Připravíme si rajskou omáčku. Cibuli, mrkev a celer pokrájíme na kousky. V pánvi osmahneme na oleji pokrájený česnek. Smažíme 2 minuty za neustálého míchání. Poté vložíme nakrájenou zeleninu a lístky bazalky, tymiánu a oregana. Smažíme na mírném ohni 6 minut, abychom získali zeleninu měkkou a mírně zlatavou. Přimícháme nakrájená rajčata spolu s rajčatovou pastou a cukrem. Dochutíme solí a pepřem. Za stálého míchání uvedeme k bodu varu, poté snížíme teplotu a vaříme bez poklice 45 minut na mírném ohni. Občas zamícháme.

  • 6

    Rozbalíme roládu a nakrájíme ji na 12 plátků. Rozehřejeme zbývající máslo a vymažeme jím pekáč. Poté do něj vložíme plátky rolády a pokapeme rozehřátým máslem, posypeme nastrouhaným parmezánem a sýrem gruyére. Pečeme 15 minut při 200 stupních dozlatova.

  • 7

    Mezitím rozmixujeme rajskou omáčku najemno. Vložíme ji do hrnce, dolijeme vínem tak, aby byla řidší. Omáčku ohříváme tak dlouho, až začne bublat. Plátky rolády podáváme přelité omáčkou.

Komentáře k receptu