Křehký koláč se sýrem, rajčaty, hořčicí a bylinkovým olejem
Suroviny
- 85 g Máslo čerstvé
- 2 g Sůl
- 115 g Sýr Brie
- 2 g Pepř černý celý
- 55 g Sýr Čedar
- 170 g Mouka pšeničná hladká
- 115 ml Mléko polotučné
- 4 ks Rajčata
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Voda pitná
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Bazalka
- 1 polévková lžíce Koriandr čerstvý
- 1 polévková lžíce Hořčice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 565 kcal
- Sacharidy 37 g
- Tuky 39 g
- Sodík 497 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 256.7 mg
- Draslík 289.3 mg
- Vláknina 2393.5 mg
- Vitamín A 2393.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.9 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 24.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve připravíme těsto: Do prosáté mouky přidáme špetku mořské soli. Změklé máslo rozkrájíme na drobné kousky a konečky prstů hněteme, dokud vzniklá hmota nezíská podobu drobenky. Pak přidáme dvě lžíce studené vody a pokračujeme v hnětení, dokud nevznikne hladké těsto. To přikryjeme a necháme v ledničce nejméně 20 minut odpočinout.
-
2
Připravíme bylinkový olej: Na jemno usekáme listy čerstvé bazalky, petržele a koriandru, vše smícháme s 2 lžícemi olivového oleje.
-
3
Připravené těsto vyjmeme z ledničky, vyložíme jím hlubší plech a necháme dalších 10 minut chladit.
-
4
Nakrájíme na silnější plátky 4 rajčata a sýr brie, nastrouháme čedar a utřeme česnek se solí.
-
5
Plech s těstem přikryjeme pečícím papírem a vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C. Pečeme 10–12 minut. Papír z těsta opatrně odstraníme a pokračujeme v pečení dalších 5 minut.
-
6
Zatím smícháme v míse mléko, žloutky, utřený česnek a čerstvě umletý pepř.
-
7
Těsto vyndáme z trouby, teplotu v troubě snížíme na 180 °C. Těsto namažeme hořčicí, posypeme nastrouhaným čedarem a poklademe plátky rajčat. Navrch položíme plátky sýra brie a vše zalijeme připravenou vaječnou směsí. Vrátíme do trouby a pečeme dozlatova dalších 30–35 minut.
-
8
Koláč vyjmeme z trouby a potřeme připraveným bylinkovým olejem. Podáváme teplý.