Rybí polévka po francouzsku

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 105 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Tymián čerstvý
  • 600 g Mník
  • 120 ml Olej olivový
  • 1 ks Pórek
  • 1 ks Fenykl sladký - hlíza
  • 1 ks Brambory
  • 3 ks Rajčata
  • 3 ks Feferony
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Bageta
  • 1 špetka Šafrán
  • 3 špetka Sůl
  • 3 špetka Pepř černý mletý
  • 7 stroužek Česnek
  • 2.5 kg Treska aljašská
  • 1 polévková lžíce Fenyklová semínka
  • 3 polévková lžíce Vývar rybí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1229 kcal
  • Sacharidy 61 g
  • Tuky 39 g
  • Sodík 1221 mg
  • Bílkoviny 154 g
  • Uhlovodany 61 g
  • Cholesterol 413.8 mg
  • Draslík 3968.2 mg
  • Vláknina 15358.5 mg
  • Vitamín A 15358.5 mg
  • Vitamín B6 3.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 79 mg
  • Vitamín E 5.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 10.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z ryb oddělíme hlavy a odstraníme žábry. Opláchneme je pod studenou vodou.

  • 2

    Všechnu zeleninu očistíme, omyjeme a pokrájíme na drobné kostičky. Do kastrolu vlijeme 3 lžíce oleje, rozehřejeme a vhodíme na něj všechnu pokrájenou zeleninu a odřezky z ryb. Dusíme asi 10 minut. Pak přidáme tymián, bobkový list, fenyklová semena a zalijeme vodou, aby vše bylo ponořené. Přivedeme k varu a vaříme 5 minut. Během varu sebereme pěnu z povrchu, snížíme teplotu a dál 1 hodinu vaříme.

  • 3

    Z feferonek odstraníme semínka a jemně je nasekáme. Vložíme do hmoždíře česnek, šafrán a sůl. Rozetřeme paličkou a přidáme 1 bramboru, kterou také rozmačkáme paličkou. Vzniklou hmotu přesuneme do mísy a postupně přidáváme zbytek oleje, žloutek a rybí vývar. Vymícháme dohladka majonézu.

  • 4

    Vývar z ryb přecedíme přes síto. Mníka nakrájíme na kousky a vložíme zpět do vývaru. Vaříme, dokud rybí maso nezměkne, pak rozlijeme polévku do talířů. Majonézu servírujeme odděleně, k polévce přikusujeme na plátky nakrájenou bagetu.

Komentáře k receptu