Jarní čočkový salát s ředkvičkou

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Čočka červená
  • 100 g Balkánský sýr
  • 600 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Pórek
  • 8 ks Ředkvička
  • 2 stroužek Česnek
  • 1 polévková lžíce Majoránka čerstvá
  • 3 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Pažitka
  • 1 polévková lžíce Olej olivový
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 521 kcal
  • Sacharidy 59 g
  • Tuky 11 g
  • Sodík 246 mg
  • Bílkoviny 22 g
  • Uhlovodany 56 g
  • Cholesterol 6 mg
  • Draslík 756.9 mg
  • Vláknina 21864.5 mg
  • Vitamín A 21864.5 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 28.9 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Přebereme čočku a necháme ji asi 2 hodiny v kastrólu namočenou ve studené vodě. Pak vodu slijeme a čočku dobře promyjeme v sítu pod tekoucí vodou. Dáme ji do hrnce, zalijeme vodou, přidáme k ní sůl, snítku čerstvé majoránky (1 lžíce), celou cibuli, stroužky česneku a očištěnou malou mrkev. Čočku vaříme do měkka asi 20 minut (podle druhu). Dáváme pozor, aby se nerozvařila. Uvařenou čočku scedíme z přebytečné vody, odstraníme cibuli s mrkví a čočku dáme do mísy.

  • 2

    Petrželovou nať, pažitku, očištěný menší mladý pórek a ředkvičky omyjeme. Bylinky posekáme nadrobno, pórek nakrájíme na tenké proužky, které odložíme stranou, ředkvičky nakrájíme na kolečka.

  • 3

    Vše, kromě pórku, dáme do mísy s čočkou.

  • 4

    V pánvi na rozpáleném oleji s máslem pórek orestujeme téměř dozlatova. Poté ho přidáme k čočce i s omastkem a znovu vše promícháme. Nakonec nakrájíme na kostičky balkánský sýr, zlehka ho zamícháme do salátu a můžeme hned servírovat.

Komentáře k receptu