Tvarohovo-špenátové noky se sýrovou omáčkou
Suroviny
- 300 g Tvaroh tučný
- 200 g Špenát listový čerstvý
- 40 g Sýr Eidam cihla 40%
- 40 g Sýr smetanový tavený 45%
- 200 ml Smetana 12% (konzumní)
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 ks Rajčata
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Pšeničná krupice
- 2 polévková lžíce Pažitka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 761 kcal
- Sacharidy 26 g
- Tuky 55 g
- Sodík 766 mg
- Bílkoviny 43 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 378.8 mg
- Draslík 863.4 mg
- Vláknina 7589.9 mg
- Vitamín A 7589.9 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 45.2 mg
- Vitamín E 3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 565.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěný špenát spaříme, nasekáme a promícháme s tvarohem utřeným s máslem. Přidáme vejce, sůl, krupici a koření a vše dobře promícháme. Pokud je těsto řídké, přisypeme krupici.
-
2
Z těsta vykrajujeme lžící noky a vhazujeme je do vroucí osolené vody. Zvolna vaříme 5-10 minut.
-
3
Příprava omáčky: Ohřejeme smetanu a rozpustíme v ní na kousky rozdělené tavené sýry, nastrouhaný sýr, osolíme a chvíli vaříme. Nakonec přidáme nasekanou pažitku a omytá, na kousky nakrájená rajčata.
-
4
Horké noky na talířích přelijeme sýrovou omáčkou a podáváme.