Špenátovo-šťovíkové suflé

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Špenát listový čerstvý
  • 250 g Šťovík
  • 40 g Máslo čerstvé
  • 70 g Sýr Gouda 45%
  • 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 250 ml Mléko polotučné
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 307 kcal
  • Sacharidy 13 g
  • Tuky 21 g
  • Sodík 335 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 5 g
  • Cholesterol 283.5 mg
  • Draslík 692.6 mg
  • Vláknina 4293.5 mg
  • Vitamín A 4293.5 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 47.6 mg
  • Vitamín E 1.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Šťovík a špenát opláchneme a silnější stonky odstraníme. Listy blanšírujeme ve vroucí osolené vodě asi 30 sekund. Slijeme přes sítko, zchladíme studenou vodou, necháme okapat, najemno nasekáme.

  • 2

    V hrnci rozpustíme máslo a zpěníme na něm mouku. Přimícháme mléko, omáčku osolíme, opepříme, přidáme muškátový oříšek a 10 minut povaříme. Necháme trochu zchladnout.

  • 3

    Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia. Rozklepneme vejce. Žloutky, nasekanou zeleninu a sýr přimícháme do omáčky. Přidáme bílky ušlehané na tuhý sníh.

  • 4

    Máslem vymažeme dno mísy na suflé a mísu naplníme připravenou směsí. Pečeme v předehřáté troubě 45 minut. Ihned podáváme.

Komentáře k receptu