Salát ze slávek s medem
Suroviny
- 300 g Rajčata
- 50 g Salát ledový
- 50 g Rukola
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Citrony
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cibule červená
- 2 l Voda pitná
- 1 kg Mušle slávky
- 1 polévková lžíce Med včelí
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 2 polévková lžíce Olej chilli
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 235 kcal
- Sacharidy 16 g
- Tuky 8 g
- Sodík 654 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 128.4 mg
- Draslík 755.4 mg
- Vláknina 4235.7 mg
- Vitamín A 4235.7 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 36.3 mg
- Vitamín E 2.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Slávky rozmrazíme, umyjeme a vložíme do hrnce s vařící vodou na 7 minut. Uvařené scedíme, necháme vychladnout, vyloupneme je z mušlí. Na pánvi zahřejeme olej, přidáme drobně nasekanou cibuli, rozpůlená rajčata, orestujeme, vsypeme slávky a restujeme do změknutí.
-
2
Na talíř položíme listy ledového salátu, naaranžujeme slávky s rajčaty, přidáme rozpůlené listy rukoly, nakonec vše zalijeme dresinkem a podáváme.
-
3
Dresink: Vejce rozklepneme, žloutky odložíme stranou, bílky do misky, vidličkou rozšleháme do husté pěny, přidáme med, chilli olej, vymačkanou šťávu ze 2 citrónů, podle chuti sůl, pepř, důkladně promícháme a zalijeme na talíři připravený salát. Nakonec přidáme ještě plátek citrónu.