Zelné buchtičky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 60 g Máslo čerstvé
  • 150 g Mouka pšeničná celozrnná
  • 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 800 g Zelí hlávkové bílé
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 kávová lžička Cukr krupice
  • 0.5 kávová lžička Kmín drcený
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 dl Mléko polotučné
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 0.11 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 617 kcal
  • Sacharidy 71 g
  • Tuky 31 g
  • Sodík 369 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 16 g
  • Cholesterol 155.2 mg
  • Draslík 397.8 mg
  • Vláknina 19473.8 mg
  • Vitamín A 19473.8 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 73.3 mg
  • Vitamín E 2.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 31.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Menší hlávku bílého zelí očistíme, rozpůlíme, vykrojíme košťál, nakrájíme ho nadrobno (nebo nastrouháme). Dáme ho do hrnce na rozpálené máslo s olejem. Přidáme k němu sůl, cukr, kmín a pepř. Zelí promícháme a pod pokličkou dusíme asi 10-15 minut doměkka. Poté ho necháme vychladnout.

  • 2

    Připravíme si těsto: k vychladnutému zelí nalijeme 1 dl mléka, ve kterém jsme si rozmíchali kvasnice. Přidáme do něj 2 vejce, celozrnnou mouku a vše důkladně promícháme. těsto dáme na pomoučený vál a uhněteme polotuhé těsto. Podle potřeby přidáme hladkou mouku.

  • 3

    Z těsta vyválíme válečky silné asi 2 cm, dlouhé 7-8 cm. V pekáčku si rozehřejeme olej. Podlouhlé buchtičky poskládáme na plech asi 1 cm od sebe, povrch potřeme rozpuštěným máslem. Necháme je v teple asi 15-20 minut vykynout.

  • 4

    Pečeme při 200°C přibližně 20-30 minut dozlatova. Upečené zelné buchtičky vyklopíme do mísy a hned teplé podáváme.

Komentáře k receptu