Marinované zelí po gruzínsku

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 30 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 250 ml Ocet vinný
  • 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Zelí hlávkové bílé
  • 2 ks Kapie
  • 1 ks Červená řepa
  • 1 ks Celer bulvový
  • 3 ks Mrkev kořen
  • 3 ks Bobkový list
  • 3 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Celer - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 139 kcal
  • Sacharidy 29 g
  • Tuky 130 g
  • Sodík 266 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 25 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 848 mg
  • Vláknina 22621.1 mg
  • Vitamín A 22621.1 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 98.4 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Hlávku zelí nakrájíme na osminky a spolu s rozkrojenou červenou kapií spaříme vařící vodou, dále doměkka uvaříme červenou řepu, celer a mrkev. Kapii nakrájíme na proužky, červenou řepu s celerem na hranolky a mrkev na kolečka.

  • 2

    Osminky zelí vložíme do keramické nebo porcelánové nádoby, proložíme nakrájenou zeleninou, bobkovým listem, sekanou petrželkou a celerovou natí a zalijeme horkým nálevem z vinného octa smíchaného 1:1 s vodou a svařeného s mletou paprikou a solí.

  • 3

    Nádobu uzavřeme a necháme stát na chladném místě 3 dny.

  • 4

    Podáváme jako přílohu k masu, bramborovým jídlům a slaným moučníkům.

Komentáře k receptu