Kysané zelí s čočkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 3

Suroviny

  • 155 g Čočka velkozrnná
  • 250 g Zelí kysané
  • 100 g Uzené maso vařené
  • 320 ml Voda pitná
  • 400 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Kmín celý
  • 1 kávová lžička Maizena - kukuřičný škrob
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Bobkový list
  • 4 ks Nové koření celé
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Jablka
  • 3 špetka Pepř černý mletý
  • 2 špetka Vegeta
  • 2 polévková lžíce Křen
  • 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 479 kcal
  • Sacharidy 51 g
  • Tuky 23 g
  • Sodík 156 mg
  • Bílkoviny 17 g
  • Uhlovodany 21 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 376.5 mg
  • Vláknina 8238.8 mg
  • Vitamín A 8238.8 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 51.2 mg
  • Vitamín E 1.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Přebranou a omytou velkozrnnou čočku namočíme do vody asi 3 hodiny předem.

  • 2

    Namočenou čočku scedíme, dáme ji do rendlíku, zalijeme horkou vodou, přidáme bobkový list a uvaříme ji doměkka. Vaříme ji přibližně 35-45 minut. Poté z ní vyjmeme koření.

  • 3

    Mezitím cibuli pokrájíme nadrobno. Kousek křenu omyjeme, oloupeme a jemně nastrouháme. Oloupané, středně velké jablko rozkrojíme, zbavíme jadřinců a nastrouháme ho na hrubém struhadle. Kysané zelí s kmínem dáme do hrnce, přilijeme trochu vody a pod poklicí uvaříme téměř doměkka. Přibližně po 5 minutách přidáme nastrouhané jablko s křenem. Zelí vaříme přibližně 10-12 minut. Poté vodu ze zelí scedíme, zachytíme ji a odložíme. Uzené libové maso nakrájíme na kostičky.

  • 4

    V dalším hrnci na rozehřátém oleji osmažíme dozlatova cibuli, přidáme k ní uzené maso a společně krátce ještě smažíme. Pak přidáme povařené zelí, uvařenou čočku, přilijeme trochu vody ze zelí (asi 200ml) ve kterém jsme si rozmíchali lžičku Maizeny na zahuštění, promícháme, přivedeme k varu a podle chuti přidáme 1-2 špetky Vegety a sůl.

  • 5

    Zelí s čočkou dáme do talířů a hned teplé podáváme.

Komentáře k receptu