Zapékaná kapusta s bramborami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Anglická slanina
  • 650 g Brambory
  • 60 g Cibule
  • 300 g Kapusta hlávková
  • 20 g Máslo čerstvé
  • 100 g Sýr Eidam cihla 30%
  • 130 ml Mléko polotučné
  • 20 ml Olej olivový
  • 130 ml Smetana 16% (pochoutková)
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 1 špetka Chilli koření mleté
  • 2 stroužek Česnek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 589 kcal
  • Sacharidy 34 g
  • Tuky 42 g
  • Sodík 493 mg
  • Bílkoviny 22 g
  • Uhlovodany 30 g
  • Cholesterol 59.5 mg
  • Draslík 1143.5 mg
  • Vláknina 11771.2 mg
  • Vitamín A 11771.2 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 110.4 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 12.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Slaninu pokrájíme na nudličky. Kapustu omyjeme a pokrájíme na proužky. Brambory a cibuli zbavíme slupek a pokrájíme na tenká kolečka. Zapékací mísu vymažeme máslem. Sýr nastrouháme na jemné nudličky.

  • 2

    Olej necháme rozpálit na pánvi, přisypeme slaninu a smažíme do zezlátnutí, poté přisypeme kapustu, cibuli, drcený česnek a chilli. Smažíme 5 minut. Smetanu smícháme s mlékem a muškátovým oříškem, uvedeme k varu, poté ihned odstavíme z plotny. Zapékací mísu naplníme střídavě vrstvou brambor, kapustové směsi, polovinou strouhaného sýra. Zakončíme vrstvou brambor posypanou sýrem. Na závěr zalijeme smetanovou směsí a zapečeme při 180 °C 45 minut.

Komentáře k receptu